100 GODINA OD GENOCIDA: Marš u znak poštovanja za 1,5 miliona masakriranih Jermena
Foto: Reuters

Komemoracija u Jerevanu

100 GODINA OD GENOCIDA: Marš u znak poštovanja za 1,5 miliona masakriranih Jermena

Planeta -
Turska odbija da taj krvavi pogrom nazove genocidom i istovremeno obeležava 100 godina velike bitke na Galipolju

JEREVAN - Komemoracija u Jerevanu kojom će biti obeležena 100. godišnjica genocida nad Jermenima za vreme Otomnaskog carstva, počeće danas marškom hiljada ljudi prema prema spomen obležja na kraju grada.

Istovremeno Turska će danas obeležiti 100 godina velike bitke na Galipolju, koja je trajala punih devet meseci.

Jermenska crkva je juče kanonizovala 1,5 miliona ubijenih u masakrima i deportacijama, za vreme Prvog svetskog rata, prenosi BBC. Turska se snažno protivi korišćenju termina genocid da se opiše to ubijanje, jer je bilo mnogo mrtvih na obe strane, što je pogoršalo odnose između Turske i Jermenije. Pritom Turska tvrdi da je bilo mnogo manje ubijenih od 1,5 miliona.

U Jermeniji več danima traju komemorativne svečanosti (Foto: Reuters)
U Jermeniji več danima traju komemorativne svečanosti (Foto: Reuters)

Pomen će biti održan danas i u Turskoj, a premijer Ahemt Davutoglu je izjavio da će zemlja "deliti bol" Jermena i ponovio da to nije bio genocid. Ranije ovog meseca, Turska je opozvala svog izaslanika u Vatikanu, pošto je papa Franja takođe upotrebio reč genocid, na misi u bazilici Svetog Petra.

Nemački predsednik Joakim Gauk je juče takođe opisao ubistva kao genocid, uoči rasprave u nemačkom parlamentu o tom pitanju. Francuska snažno podržava da se taj pogrom tretira kao genocid, a njen predsednik je predložio zakonsko kažnjavanje za njegovo poricanje. Američki predsednik Barak Obama opisao je masakr iz Prvog svetskog rata kao "strašan pokolj", ali je izbegao termin genocid, zbog razbuktavanja strasti, povodom 100. godišnjice.

Istoričari u 20 zemlja, uklučujući Rusiju, Francusku i Nemačku, kao i međunarodna tela, među kojima i Evropski parlament, smatraju da je reč o genocidu.

Komemoraciji će prisustvovati srpski predsednik Tomisalv Nikolić, ruski Vladimir Putin i francuski Fransoa Oland.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track