(VIDEO) PONOS RUSIJE: Pogledajte prenos generalne probe vojne parade u Moskvi
Foto: Printscreen Yt

Spektakl

(VIDEO) PONOS RUSIJE: Pogledajte prenos generalne probe vojne parade u Moskvi

Planeta -
U paradi će ućestvovati 15.000 ruskih vojnika, 1.300 stranih vojnika - počasne garde Srbije i Kine i indijski grenadiri, 200 bornih vozila i 150 ratnih aviona

MOSKVA - Rusija je najavila da će predstaviti niz novih oružja na velikoj vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi 9. maja, a danas je održana generalna proba.

Detalj generalne probe (Foto: AP)
Detalj generalne probe (Foto: AP)

U paradi, centralnom delu proslave 70. godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ućestvovaće 15.000 ruskih vojnika, 1.300 stranih vojnika - počasne garde Srbije i Kine i indijski grenadiri, 200 bornih vozila i 150 ratnih aviona.

http://www.youtube.com/watch?v=VJc7LJFlMsQ

Šef administracije predsednika Rusije Sergej Ivanov izjavio je u utorak da je svoj dolazak u Moskvu na paradu potvrdilo 26 svetskih lidera što je, kako je primetio, manje nego ranije zbog trenutnih zategnutih odnosa sa nekim zapadnim zemljama.

"Moskva će toplo dočekati goste. Naravno, u sadašnjim uslovima nemamo baš dobre odnose sa nekim zemljama Zapadne Evrope i Severne Amerike, i zbog toga u Moskvu neće doći baš toliko mnogo lidera kao što je to bilo na primer pre 10 godina", rekao je Ivanov.

Paradi u Moskvi će prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je rekao da kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza Vojske Srbije je da zauzme časno i zasluženo mesto među pobednicima u Drugom svetskom ratu i da će naši gardisti na Crvenom trgu u Moskvi marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobednika.

U ime Francuske, proslavi 70-godišnjice pobede nad fašizmom u Moskvi će u subotu prisustvovati ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, dok će Slovačku predstavljati premijer Robert Fico, koji naglašava da "ne oseća krivicu" zbog odluke koju je doneo. Fico će, pre odlaska u Moskvu, danas prisustvovati proslavi okončanja Drugog svetskog rata u Poljskoj, dok će sutra uveče otputovati u Kijev.

Predsednik Češke Milos Zeman doputovaće u Moskvu na svečano obeležavanje 70. godišnjice pobede nad fašizmom, ali neće prisustvovati paradi. Zeman je prvobitno prihvatio Putinov poziv da prisustvuje paradi uprkos neslaganju koje je iskazao američki ambasador, ali je kasnije saopšteno da će ići u Moskvu ali da neće prisustvovati paradi jer će u to vreme imati bilateralni susret sa Ficom.

Iako je bilo najavljeno da će u Moskvu doći i lider Severne Koreje, u međuvremenu je iz Pjongjanga saopšteno da Kim Džong-un otkazao putovanje u Moskvu i da će umesto njega toj svečanosti prisustvovati Kim Jong-nam, predsednik Prezidijuma Vrhovne narodne skupštine.

Moscow is decorated ahead of the 70th anniversary of Victory in the Great Patriotic War.

Posted by Russia - Official Country Page on Wednesday, May 6, 2015

Portparol Kremlja Dmitri Peskov napomenuo je da neće svi gosti biti u mogućnosti da prisustvuju paradi, zbog svoje zauzetosti, što se posebno odnosi na nemačku kancelarku Angelu Merkel, beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i češkog Miloša Zemana.

Šefovi zapadnih država odlučili su ranije da neće prisustvovati obeležavanju 70. godišnjice pobede nad fašizmom, zbog krize u Ukrajini.Među njima je i nemačka kancelarka Merkel, koja neće prisustvovati paradi 9. maja, ali će sutradan, 10. maja, doputovati u posetu ruskoj prestonici i sastati se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a položiće i venac na Grob neznanog vojnika koji se nalazi u blizini Kremlja.

More than 140 planes and helicopters - twice the number that participated in last year’s V-Day parade - took part in a...

Posted by Russia - Official Country Page on Tuesday, May 5, 2015

Procenjuje se da je u Drugom svetskom ratu poginulo 27 miliona vojnika i civila bivšeg Sovjetskog Saveza, a trijumf Crvene armije u najvećem ratu u istoriji je ponos Rusije. Dan pobede ujedinjuje Ruse iz svih sfera života bez obzira na njihove političke afinitete.

"To je dan slave, dan ponosa našeg naroda, dan najvećeg slavljenja generacije pobednika", izjavio je svojevremeno ruski predsednik Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja