DVA LICA NEMAČKE: Merkelova ipak u Moskvi dan nakon parade!
Foto: Fonet I Rojters

POSETA

DVA LICA NEMAČKE: Merkelova ipak u Moskvi dan nakon parade!

Planeta -
Kancelarka je, kao i svi zapadni lideri, bojkotovala obeležavanje 9. maja u Rusiji, ali je juče u toj zemlji odala počast palim Sovjetima uz vidne promene raspoloženja

MOSKVA - Nemačka kancelarka Angela Merkel otputovala je juče u Rusiju i u glavnom gradu te zemlje sastala se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - samo dan nakon što je u Moskvi organizovana najveća vojna parada povodom obeležavanja 70 godina od pobede nad nacizmom.Tu ceremoniju svi lideri sa Zapada, uključujući i Merkelovu, bojkotovali su zbog zategnutih odnosa sa Rusijom nastalim usled uloge te zemlje u ukrajinskoj krizi.

Moskva 10. maj - 12.00 preki pogledi zbog neslaganja oko Ukrajine
Moskva 10. maj - 12.00 preki pogledi zbog neslaganja oko Ukrajine

ProvokacijeMnogi od njih istakli su da će Putin u ovim trenucima paradu povodom Dana pobede u stvari iskoristiti za promociju vojne snage i otvorenu provokaciju Amerike i Evropske unije.Međutim, Merkelova je i pored toga odlučila da otputuje u Moskvu dan kasnije, a što su juče brojni mediji okarakterisali kao jasno pokazivanje dva lica Nemačke. Naime, kancelarka je još krajem marta odlučno odbila poziv ruskog predsednika da prisustvuje paradi, a kasnije ipak odlučila da u Rusiju otputuje 10. maja kako bi odala počast borcima bivšeg SSSR koji su život dali u borbama protiv nacista u Drugom svetskom ratu.

Moskva 10. maj - 10.00 izrazila poštovanje zbog borbe rusa protiv nacista
Moskva 10. maj - 10.00 izrazila poštovanje zbog borbe rusa protiv nacista

Na dva fronta- Merkelova kao da je sada prinuđena da igra na dva fronta. Jer ako biste pitali bilo kog Nemca, rekao bi da postoji odgovornost Nemačke da njeni lideri odaju počast ruskim žrtvama - primećuje američki Vol strit džornal i navodi da je Merkelova u nezgodnom položaju i zbog karaktera njenog privatnog odnosa prema Rusiji.Inače, Merkelova je juče izjavila je da je ona došla u Moskvu da bi pokazala da Nemačka radi sa Rusijom, a ne protiv nje.- Žalim što se u Ukrajini ne poštuje prekid vatre, iako je zvanično stupio na snagu krajem februara. Taj sukob, uključujući i onaj u Siriji, kao i iranski nuklearni program, moraju da budu rešeni - naglasila je Merkelova.

JUBILEJ Naše obeležje kod spomenika Sovjetima u Berlinu PUTINOVI NOĆNI VUKOVI RAZVILI ZASTAVU SRBIJEHiljadu ljudi okupilo se u subotu na najvećem berlinskom spomeniku sovjetskim borcima da bi obeležili 70-godišnjicu pobede nad fašizmom, a među razvijenim zastavama bila je i zastava Srbije. Nju su držali pripadnici motociklističke grupe Noćni vukovi, za koju se navodi da je bliska ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.Podsetimo, Noćni vukovi su vožnjom od Moskve do Berlina planirali da obeleže jubilej, ali Poljska ih je u tome zaustavila jer im nije dala da pređu njenu teritoriju, pod izgovorom da oni odbijaju da obelodane svoj plan boravka u toj zemlji. Međutim, oni su ipak našli način da dođu do Berlina.

Berluskoni iskrenNAŠA SRAMOTA ŠTO NISMO BILI U MOSKVIBivši italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je juče da je odsustvo zapadnih lidera na proslavi 70-godišnjice završetka Drugog svetskog rata u Moskvi sramota Zapada.- Podijum na Crvenom trgu svedoči o našem propustu, a ne o ruskoj izolaciji. Mislim da su prazna mesta pokazala pre naš poraz nego snagu - naveo je Berluskoni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track