Severna Koreja ima novu raketu

Nema mira

Severna Koreja ima novu raketu

Planeta -
Pjongjang na vojnoj paradi svetu pokazao projektil savremeniji od onog koji se raspao prilikom lansiranja satelita pre četiri dana

PJONGJANG - Prkose Zapadu.Samo četiri dana od neuspelog lansiranja satelita, Severna Koreja održala je vojnu paradu, na kojoj je prikazala raketu savremeniju od one koja se raspala u četvrtak. Parada je upriličena u čast 100 godina od rođenja osnivača države Kim Il Sunga, dede sadašnjeg lidera Kim Džon Una.

Prema ocenama stranih medija, izgleda da je projektil dopuna arsenalu koji je zabrinuo međunarodnu zajednicu. Vojni analitičari u Japanu i Južnoj Koreji kažu da je raketa prikazana u nedelju novija i možda veća od prethodne. Međutim, tek treba utvrditi da li je to interkontinentalna balistička raketa. Analitičari su mesecima spekulisali da Severna Koreja radi na raketi koja je veća i jača od projektila Unha-3, koji se srušio u petak. Taj novi projektil trebalo bi da ima veći dodatni pogon, što bi mu dalo domet veći od 10.000 kilometara. To bi teorijski značilo da može da stigne do obale SAD.

Pored nove rakete, mladi lider, koji je nedavno nasledio svog oca Kim Džong Ila, održao je prvi govor pred celom nacijom.

- Moramo uložiti maksimalan napor u jačanje narodne armije kako bismo povećali dostojanstvo korejske vojske i ispunili zadatak izgradnje snažne i prosperitetne socijalističke države - rekao je Kim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track