VARUFAKIS DEMANTUJE: Njujork tajms priča bajke, nisam snimao taj sastanak
Foto: Rojters

Spor

VARUFAKIS DEMANTUJE: Njujork tajms priča bajke, nisam snimao taj sastanak

Planeta -
Grčki ministar finansija porekao da je za taj američki list rekao da je snimio sastanak Evrogrupe u Rigi, ali da ne sme da ga objavi iz razloga poverljivosti

ATINA - Grčki ministar finansija Janus Varufakis odbacio je danas navode iz članka Njujork tajmsa da je snimao sastanak Evrogrupe u Rigi 24. aprila ove godine, ocenivši da je reč o "bajkama".

U podužem Varufakisovom profilu, koji je američki list objavio u sredu u svom onlajn izdanju, stoji da je grčki ministar finansija izjavio da je snimao sastanak održan u aprilu, ali da ne može da taj snimak objavi iz razloga poverljivosti, preneo je AFP.

"Posle toliko mnogo sedmica curenja informacija i apsurdnih laži o tome što je navodno tamo rečeno, dokazao sam u praksi moje apsolutno poštovanje poverljivosti svih tih razgovora i vi razumete o čemu govorim", rekao je Varufakis po dolasku u ministarstvo finansija. Upitan da li je zabrinut za ekonomiju, Varufakis je kazao da "ministar jedne države koja je usred tako oštrih pregovora treba da se plaši, u protivnom je opasan".

"Mi osećamo strah, ali nismo uplašeni", istakao je Varufakis, a prenela ANA. Varufakis je navodno priznao da je snimao sastanak tokom intervjua za Njujork tajms, u kom je osporio tvrdnje da je prema njemu loše postupano ili da je vređan tokom razgovora u Rigi. On, međutim, nije mogao da potvrdi svoju verziju događaja jer, iz razloga poverljivosti, nije mogao da iznese snimak koji je sačinio, naveo je američki list.

Evropski komesar za finansije Pjer Moskovisi i Janis Varufakis na sastanku u Rigi (Foto: Reuters)
Evropski komesar za finansije Pjer Moskovisi i Janis Varufakis na sastanku u Rigi (Foto: Reuters)

U intervjuu, Varufakis nije ustuknuo od konfrontacionog stava po kome je postao poznat tokom razgovora o grčkom dugu, piše Njujork tajms.

"Neću da platim MMF-u (Međunarodnom monetarnom fondu), a da ne isplatim penzije u narednim sedmicama. Tako da sam im rekao: 'Odlučite. Da li želite da bude ovo prava runda pogađanja ili želite da ovo bude obdukcija?'", rekao je Varufakis za američki list.

Grčka duguje oko 1,5 milijardi evra MMF-u, koje treba da isplati u junu, i više od šest milijardi evra Evropskoj centralnoj banci, u julu i avgustu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track