PAPA U SARAJEVU: Treći svetski rat je počeo, Srbi, Hrvati i Bošnjaci mogu da ga zaustave!
Foto: Reuters

Rimski pontif dočekan u BiH

PAPA U SARAJEVU: Treći svetski rat je počeo, Srbi, Hrvati i Bošnjaci mogu da ga zaustave!

Planeta -
Poruka Mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima u BiH mogu da zaustave sukobe u svetu, poručio poglavar Rimokatoličke crkve

SARAJEVO - U svetu se vode toliki oružani sukobi da je to vrsta trećeg svetskog rata, pa mir i sloga među Srbima, Hrvatima i Bošnjacima imaju važnost koja seže daleko van granica BiH, poručio je papa Franja prilikom jučerašnje posete Sarajevu.Pred oko 70.000 ljudi koji su na stadion Koševo došli da ga vide i čuju, poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je na slogu, praštanje i izgradnju mira.Izazivaju sukobe- I u našem vremenu težnja za mirom i trud da se on postigne sukobljavaju se s činjenicom da se u svetu trenutno vode toliki oružani sukobi. To je vrsta trećeg svetskog rata, koji se vodi u „delovima“ pa se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima. Postoje neki koji bi namerno hteli da stvaraju i izazivaju takvu klimu, posebno oni koji nastoje da izazivaju sukobe i smišljaju ratove kako bi prodavali oružje - rekao je papa Franja.On je od muslimana, pravoslavaca i katolika zatražio da za sobom ostave „duboke rane“ iz prošlosti.- Mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima imaju važnost koja seže daleko van granica BiH - rekao je rimski pontif i dodao da je Sarajevo ponovo postalo mesto dijaloga i mirnog suživota i da je s pravom dobilo naziv Jerusalim Evrope.

Dočekalo ga 70.000 ljudi... Prepuno Koševo
Dočekalo ga 70.000 ljudi... Prepuno Koševo

Zaobilazi proceduruPapa Franja je u Sarajevo stigao juče ujutru, na aerodromu ga je dočekala višečlana delegacija Predsedništva BiH. Tu je bilo i 140 mladih u različitim narodnim nošnjama i papa im je prišao i pozdravio se sa svakim od njih. Proceduru je zaobišao i tokom puta od Predsedništva do Koševa, kad je zaustavljao papamobil i ljubio dečicu.Među onima koji su na Koševu dočekali papu bili su i pevači Željko Bebek i Halid Bešlić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, gradonačelnica Knina Josipa Rimac, HDZ-ovci Ivan Šuker i Miljan Brkić...

Prekršio proceduru... Papa se pozdravio sa svakim detetom na aerodromu
Prekršio proceduru... Papa se pozdravio sa svakim detetom na aerodromu

NezgodaSPAS UZ SELOTEJPPapi Franji se tokom posete dogodila mala nezgoda - pukao mu je pastoralni štap, a on je to rešio pomoću selotejpa.

OglasEKSTRA AUTO, PAPA VOZIOPapa Franja je se od aerodroma do Predsedništva vozio automobilom „ford fokus“. Sarajlije su to odmah iskoristile da se našale, pa se na jednom portalu pojavio oglas za prodaju tog automobila.- Auto u ekstra stanju, papa vozio, uredno održavan u vatikanskom servis-centru. Znači, auto je zvono. Cena po dogovoru, ili daj 3.000 da se ne dogovaramo - piše u oglasu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track