DEBATA O GAZI: Ban Ki Mun kitikovao Izrael za ubijanje i patnje palestinske dece
Foto: Printscreen Yt

Užasi rata

DEBATA O GAZI: Ban Ki Mun kitikovao Izrael za ubijanje i patnje palestinske dece

Planeta -
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun kritikovao je Izrael za smrt i patnje palestinske dece tokom prošlogodišnjeg rata u Pojasu Gaze i ponovio zahtev izraelskoj vladi da preduzme momentalne korake da spreči takva ubijanja

NJUJORK - U govoru na sastanku Saveta bezbednosti UN, Ban nije govorio o razlogu za odluku da se prošle nedelje Izrael ne uključi na godišnju listu zemalja i organizacija koje ubijaju i ranjavaju decu u oružanom sukobu.

Ta odluka je izazvala proteste organizacija za ljudska prava i mnogih u arapskom svetu. U najnovijem izveštaju generalnog sekretara svetske organizacije navodi se da je u sukobu u Gazi ubijeno najmanje 561 dete - 557 palestinsko.

Takođe je navedeno da je ranjen 4.271 mališan, od kojih samo 22 nisu Palestinci, preneo je Asošijeted pres. Taj broj žrtava je bio treći najveći u sukobima prošle godine. U Avganistanu je ubijeno 710 dece, u Iraku 679, a u Siriji 368. Iako Ban nije stavio Izrael na listu, vršio je pritisak na izraelsku vladu na sastanku saveta.

On je rekao da je duboko uznemiren ubijanjem u Gazi i apelovao na Izrael da preispita svoju politiku i praksu i "poštuje specijalnu zaštitu za škole i bolnice".

U pismu koje je cirkulisalo ubrzo posle njegovog govora, izraelski ambasador u UN Ron Prosor je osudio specijalnog izaslanika za decu u oružanom sukobu, Leilu Zerugi, koja je priprermala Banov izveštaj. Prosor je osudio "široko rasprostranjeno, sistematski i institucionalno neobjektivno ponašanje protiv Izraela, koje podriva kredibilnost izveštaja".

On je rekao da su Zerugi i ostali koji su radili na nacrtu izveštaja propustili da označe Hamas odgovornim za lansiranje hiljada raketa u Izrael i korišhenje palestinskih civila, uključujući decu, kao ljudski štit.

Zerugi, koja je inače iz Alžira, je rekla da stoji iza izveštaja, podsetivši da je Izrael bio uključen u godišnji izveštaj od 2005. godine i da su iste radne metode korišćene i da se nikada ranije ta zemlja nije žalila.

Netanijahu optužio Bana za licemerje

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu optužio je generalnog sekretara UN Ban Ki-muna za licemerje, nakon kritika na račun Izraela za smrt i patnje palestinske dece tokom prošlogodišnjeg rata u Pojasu Gaze u jučerašnjem govoru u Savetu bezbednosti.

" Ispalo je da nema granica licemereju", napisao je Netanijahu na svom Fejsbuk nalogu kasno sinoć.

Ocenivši da je to " crni dan za UN" Netanijahu je naveo da je Ban izabrao da osudi Izrael umesto da " istakne činjenicu da je Hamas pretvorio decu Gaze u taoce, otvarao vatru na Izrael iz vrtića i kopao tunele prema izraelskim vrtićima".

"UN su ponovo izabrale da prozovu Izrael, koji je poštovao najviše moralne standarde u sukobu, kao što je ocenjeno prošle nedelje od strane grupe visokih američkh i evropskih generala", napisao je Netanijahu, dodavši:

"U isto vreme Hamas - teroristička organizacja - je nagrađena imunitetom u UN, iako je dokazano, van svake sumnje, da je počinila zločine, pucajući iz bolnica, džamija i iz prostorija UN."

Ban je govorio nakon objavljivanja izveštaja UN, u kome se posebno oštro kritikuje Izrael zbog pogibije 557 palestinskih mališana prošle godine u ratu između izraelske vojske i Hamasa u Pojasu Gaze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track