MOSKVA DEMANTUJE CNN: Boing iznad Donbasa oboren raketom vazduh-vazduh
Foto: AP

Projektil nije ruske proizvodnje

MOSKVA DEMANTUJE CNN: Boing iznad Donbasa oboren raketom vazduh-vazduh

Planeta -
Portparol Istražnog komiteta RF Vladimir Markin je izjavio da malezijski avion nije oboren raketom zemlja-vazduh „Buk-M1” već raketom vazduh-vazduh koja nije ruske proizvodnje

Moskva je zvanično odreagovala na lansiranje - preko CNN - tvrdnji da će holandski Savet bezbednosti objaviti da je malezijski Boing 777 iznad Donbasa oboren ruskom raketom „Buk-M1“ i da su je lansirali „proruski separatisti“.

Istražni komitet RF saopštio je da „prioritetnom verzijom tragedije malezijskog putničkog aviona“ smatra - obaranje raketom vazduh-vazduh koja nije bila ruske proizvodnje.

U ime IK RF, njegov portparol Vladimir Markin rekao je:

„Raspolažemo podacima, koji su zasnovani i na rezultatima ekspertiza, da je malezijski Boing oboren raketom vazduh-vazduh. Štaviše, eksperti pretpostavljaju da su već ustanovili o kom tipu rakete se radi i da ta raketa nije ruske proizvodnje“.

Markin je posebno naglasio da rezultati ekspertiza daju dodatnu težinu svedoku Jevgeniju Agapovu, bivšem avio-mehaničaru ukrajinske ratne avijacije koji je služio u vreme obaranja malezijskog Boinga u Prvoj eskadrili brigade taktičke avijacije Ukrajine.

Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN, Vitalij Čurkin, saopštio je da su ruski specijalisti odstranjeni od učešća u istrazi tragedije malezijskog putničkog aviona iznad Donbasa.

Oboreni avion je leteo iz Amsterdama za Kuala-Lumpur, a oboren je 17. jula 2014. godine. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade. Većina su bili - Holanđani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track