DŽABA IM REFERENDUM: Grčki parlament podržao predlog kreditora
Foto: Rojters

Zakon o hitnim merama

DŽABA IM REFERENDUM: Grčki parlament podržao predlog kreditora

Planeta -
Vladajuća Siriza odobrila je Zakon, zahvaljujući podršci proevropskih opozicionih partija, dok je nekoliko poslanika vladajuće koalicije, uključujući donedavnog ministra finansija Janisa Varufakisa, glasalo protiv

ATINA - Grčki parlament podržao je rano jutros predlog zakona o hitnim merama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom (ESM), javile su agencije.

Vladajuća Siriza odobrila je Zakon, zahvaljujući podršci proevropskih opozicionih partija, dok je nekoliko poslanika vladajuće koalicije, uključujući donedavnog ministra finansija Janisa Varufakisa, glasalo protiv.

Poslanici su o dokumenu glasali pojedinačno na plenarnoj sednici skupštine.

Parlament Grčke je sa 219 glasova za i 64 protiv, uz pet uzdržanih, prihvatio uslove koje je Evropska unija postavila za treći paket pomoći, koji podrazumevaju teške mere štednje, uz novi talas otpuštanja i dodatnog smanjenja plata i penzija, kao i obavezu da se od privatizacije prihoduje 50 milijardi evra.

Grčki premijer Aleksis Cipras još jednom je prethodno pozvao parlament da podrži predlog zakona o hitnim merama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom (ESM), rekavši da alternative nema, čak iako se i on sam ne slaže s predloženim merama.

"Mi u to ne verujemo, ali smo prinuđeni da prihvatimo", rekao je Cipras poslanicima, pred glasanje u parlamentu. Grčki premijer rekao je i da neće prestati da ispunjava svoje obaveze i da će nastaviti da sprovodi političke i socijalne reforme, kao i borbu protiv korupcije, preneo je Rojters.

Cipras je poslanicima rekao i da je Grčka uputila izazov svetskom finansijskom sistemu. "Moraćemo da donosimo odluke sa kriterijumom naše odgovornosti", rekao je Cipras, dodajući da je za prethodnih pet meseci vlada Grčke morala da vodi tešku borbu.

"Bilo je i greški i propusta. Nosim odgovornost za to. Ali sam ponosan što smo požrtvovano poveli tu borbu”, rekao je Cipras, prenosi TAS S. grčki premije rje naglasio da je morala da se vodi teška borba unutar zemlje sa onima koji su "sabotirali napore vlade".

Ali je, kako je rekao, još teža bila neravnopravna bitka sa suparnicima u inostranstvu. "Uputili smo izazov međunarodnom monetarno-kreditnom sistemu", kazao je Cipras, dodajući da će taj sukob biti nasleđe za Evropu i čitav svet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track