TUŽBA PROTIV ALENKE BRATUŠEK: Sama sebe kandidovala za komesara EU!
Foto: AP

Zloupotrebila položaj

TUŽBA PROTIV ALENKE BRATUŠEK: Sama sebe kandidovala za komesara EU!

Planeta -
Pitanje je da li joj je bilo dozvoljeno da samu sebe kandiduje ili je trebalo da primeni izuzeće koje je zahtevala Antikorupcijska komisija

LJUBLJANA - Nacionalni istražni biro optužio je bivšu premijerku Slovenije Alenku Bratušek za zloupotrebu položaja prilikom njene kandidature za komesara EU.

Tužilaštvo sada mora da odluči da li postoje dokazi da se nastavi slučaj na sudu, piše ljubljanski Dnevnik, prenosi agencija STA. Optužba je došla četiri meseca, pošto je u kuću i kancelariju Bratušekove upala policija u potrazi za dokazima da je zloupotrebila položaj kandidujući se sama za komesara na sednici kabineta dok je bila premijer.

Ono što je pitanje u ovom predmetu jeste da li joj je dozvoljeno da kandiduje sama sebe i da glasa za tu kandidaturu, ili je trebalo da primeni izuzeće koje je zahtevala Antikorupcijska komisija.

Bratušekova poriče da je uradila bilo šta pogrešno.

Postupak imenovanja doveo je do jednog od najvećih političkih skandala prošle godine i došao je sa ogromnim ličnim troškovima Bratušekove. Njena vlada je ponudila listu od tri kandidata predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, da on izabere. Junker je izabrao nju i kadidovao je za mesto potpredsednika zaduženog za energiju EU.

Njen nastup u raspravi u Evropskom parlamentu bio je tako loš da ju je odbor odbio, pa je povukla kandidaturu. U međuvremenu premijer je postao Miro Cerar, koji je kadidovao Violetu Bulc, koja je kasnije prihvaćena za slovenačkog člana Komisije EU za saobraćajnu politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track