(VIDEO) NEREDI NA ULICAMA MELBURNA: Ućutite, spakujte se i odlazite!
Foto: Jutjub

Sukob nacionalista i aktivista za borbu protiv rasizma

(VIDEO) NEREDI NA ULICAMA MELBURNA: Ućutite, spakujte se i odlazite!

Planeta -
Poruka je veoma jasna: vi dolazite ovde, prihvatite naš način života. Ukoliko mislite da je tamo odakle dolazite bolje, nego gde dolazite, onda ućutite, spakujete se i odlazite, poručio je okupljenima organizator skupa Danijel Nalija

MELBURN - Nekoliko stotina nacionalista i aktivista za borbu protiv rasizma sukobilo se danas sa policijom u Melburnu, a više ljudi je uhapšeno, saopštila je policija. Policija je upotrebila biber sprej u nastojanju da drži dve strane odvojene, nakon što su aktivisti pokušali da spreče nacionaliste da održe svoj skup "Povrati Australiju". Četiri osobe su uhapšene u Melburnu, saopštila je policija države Viktorija, čijih je oko 450 pripadnika bilo angažovano na održavanju reda.

foto: Jutjub
foto: Jutjub

Na sličnom skupu nacionalista u Adelejdu, policija je uhapsila jednu osobu, izvestili su lokalni mediji. Nema informacija o povređenima. Strah od mladih muslimana u Australiji inspirisanih ekstremističkim grupama poput Islamske države koji odlaze da se bore u Irak i Siriju ojačao je podršku desničarskim organizacijama kao što su Povratiti Australiju i Front ujedinjenih patriota. "Poruka je veoma jasna: vi dolazite ovde, prihvatite naš način života. Ukoliko mislite da je tamo odakle dolazite bolje, nego gde dolazite, onda ućutite, spakujete se i odlazite", poručio je okupljenima organizator skupa Danijel Nalija. Više od desetak skupova Povrati Australiju zakazani su za nedelju širom Australije, a ne jednom od njih planirano je da govori član vlade premijera Tonija Abota u državi Kvinslend, navela je britanska agencija. Poslanik Nacionalne partije DŽordž Kristensen napisao je na Fejsbuku da želi da "podrži ljude koji teže da odbrane naš australijski način života, našu kulturu i našu slobodu od pretnje radikalnog islama".

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track