Najnovije vesti

(VIDEO) ČUDO IZ DUBINE OKEANA: Morski račići ključ za rešenje misterije MH370
Foto: Blogeri, AP

Analiza krila malezijskog aviona

(VIDEO) ČUDO IZ DUBINE OKEANA: Morski račići ključ za rešenje misterije MH370

Planeta
Očekuje se da analiza lopara koji su se zakačili za pronađeno krilo da brojne odgovore o padu aviona

PARIZ - Morski organizmi pronađeni na delu krila aviona koji je obala izbacila na udaljeno ostrvo u Indijskom okeanu, mogli bi da otkriju nove detalje o sudbini nestalog malezijskog aviona MH370, saopštili su danas stručnjaci.

Glavna informacija koju bi lopari (morski račići), mogli da pruže je koliko je dugo deo krila bio u vodi, preneo je AFP.

"Ukoliko se pokaže da su lopari stariji od datuma pada aviona to će ukazati da ne potiču od olupine", rekla je profesor za biološke nauke univerziteta Makari u Sidneju Melani Bišop. Dalja analiza ovih organizama mogla bi da ukaže na temperaturu vode kroz koju je deo olupine prolazio, dodala je ona.

U zavisnosti od vrste lopara pronađenih na delu krila, istražitelji bi takođe mogli da utvrde lokaciju gde se on nalazio. Ekspert za geologiju Hans-Georg Herbig je rekao da ukoliko se uspostavi da su lopari iz porodice Lepas "onda sa sigurnošću možemo reći da se nesreća dogodila u hladnim morskim područjima do jugozapada Australije".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potraga za "boingom 777" aviokompanije "Malezija erlajnz", koji je nestao 8. marta prošle godine na letu od Kuala Lumpura do Pekinga sa 239 putnika i članova posade, bila je fokusirana na južni deo Indijskog okeana blizu Australije.

Prošle sedmice, dva metra dugačak deo krila, sa loparima prikačenim na površini, pronađen je blizu francuskog ostrva Reinion, a stručnjaci su potvrdili da pripada "boingu 777". Tehnički eksperti, uključujući ljude iz kompanije "Boing", počeće istragu u sredu, kako bi utvdili da li deo pripada nestalom malezijskom avionu.

http://www.youtube.com/watch?v=2_RD4oXk89k

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...