Berni Eklston šalje vozače u smrt!

Drama u Bahreinu

Berni Eklston šalje vozače u smrt!

Planeta -
Šef Formule 1 neće da otkaže Gran pri u Manami iako tamo demonstranti prete učesnicima najvećeg cirkusa na svetu
1 / 4

MANAMA - Tri dana besa.Berni Eklston, prvi čovek Formule 1, ne želi da otkaže današnju trku za Veliku nagradu Bahreina iako u toj zemlji besne nasilni antirežimski protesti, koji su već odneli nekoliko desetina života. Demonstranti prete da će po svaku cenu sprečiti održavanje trke, što bi moglo da ugrozi život vozača, a Dženson Baton i Luis Hamilton već su odustali od takmičenja.

Demonstracije u Bahreinu počele su prošle godine u vreme nemira u Tunisu i Egiptu, jer većinsko šiitsko stanovništvo želi da sruši sunitsku dinastiju Al Kalifa. Tada su protesti ugušeni, ali su ljudi ponovo izašli na ulice na poziv pokreta „Mladi 14. februara“.

Akcije demonstranata sada su usredsređene protiv održavanja trke Formule jer smatraju da režim koristi taj događaj da bi potvrdio svoj status. Pod sloganom „Ne Formuli krvi“ oni su organizovali „tri dana besa“. Dve noći prestonicu su zasipali kamenicama i Molotovljevim koktelima, a policija ih je rasterivala suzavcem. U petak je koktel eksplodirao u blizini članova tima Fors Indija, koji nisu povređeni, ali su odlučili da napuste Bahrein do održavanja trke. Juče su jake policijske snage morale da obezbeđuju treninge vozača, a na tribinama nije bilo gledalaca.

Uprkos krvavim protestima, Eklston smatra da nema razloga za brigu.

- Trka nema ništa s političkom situacijom u zemlji. Ako novinari žele dobru priču, neka idu u Siriju, tamo je situacija mnogo ozbiljnija - poručio je on.

Međutim, poslanici Britanskog parlamenta tražili su od vlade da zaustavi Veliku nagradu, jer bi takmičenje u takvim okolnostima u Bahreinu poslalo pogrešnu poruku. Takođe, bivši svetski šampioni Formule 1 Dženson Baton i Luis Hamilton odlučili su da bojkotuju ovogodišnje takmičenje.

Inače, Gran pri je prošle godine otkazan u Bahreinu zbog nemira koji su bili pretnja za bezbednost vozača.

Anonimusi protiv F1!

Hakerska grupa Anonimusi srušila je glavni sajt Formule 1 (F1.com), sa upozorenjem da će nastaviti da ih napadaju putem interneta ukoliko ne odustanu od organizacije Velike nagrade u Bahreinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track