SLOVAČKA BIRA MIGRANTE: Primićemo samo hrišćane
Foto: Rojters

Selekcija

SLOVAČKA BIRA MIGRANTE: Primićemo samo hrišćane

Planeta -
Ne radi se o diskriminaciji, već se muslimani ionako neće osećati kao kod kuće, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivan Metik

BRATISLAVA - Evropa je pod naletom migranata koji sa Bliskog istoka i drugih krajeva sveta beže od rata i nemaštine. Kao i mnoge zemlje, i Slovačka otvara svoja vrata izbeglicama, ali kako stvari stoje, ipak ne svima.

U ovu državu trebalo bi da pristigne oko 200 ljudi iz kampova u Turskoj, Italiji i Grčkoj. Ministar unutrašnjih poslova Ivan Metik izjavio je da muslimani neće biti primljeni jer se neće osećati kao kod kuće. Dodao je da se ne radi o diskriminaciji već o pokušaju stvaranja zajednice.

Samo u julu u Evropu je došlo više od 107.500 migranata, od kojih su većina iz Sirije, Avganistana i podsaharske Afrike. U međuvremenu se pojavio predlog da se migranti raspodele po državama na osnovu posebnih kvota. Slovačka je bila jedna od zemalja koje nisu prihvatile taj sistem.

"Želimo da pomognemo, ali mi smo samo tranzitna zemlja. Oni se ionako neće dugo zadržavati u Slovačkoj", rekao je Metik.

"Možemo da primimo 800 muslimana ali nemamo nikakve džamije, kako će se onda oni uklopiti u društvo ako im se neće ni svideti boravak ovde", ističe ministar.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track