(VIDEO) STRAŠNO: Slovačka firma snimila reklamu protiv migranata, a oni ubijeni u njihovom kamionu
Foto: Printskrin YT

Bizarni detalji smrti 71 izbeglice u Austriji

(VIDEO) STRAŠNO: Slovačka firma snimila reklamu protiv migranata, a oni ubijeni u njihovom kamionu

Planeta -
Slovačka firma za preradu mesa HYZA, u čijem je vlasništvu bila hladnjača u koju su migranti zatvoreni i tu umrli, objavila je u jeku izbegličke krize sramnu reklamu radi promocije domaćih proizvoda
1 / 3 Foto: Printskrin YT

BRATISLAVA - Slovačka kompanija za proizvodnju i preradu pilećeg mesa HYZA, sa čijim je loogom hladnjača u kojoj je austrijska policija na auto-putu kod Pandorfa našla tela 71 izbeglice, objavila je pre tri meseca antimigrantsku reklamu.

Blokada na granici... Izbacuju „migrante“ iz kola
Blokada na granici... Izbacuju „migrante“ iz kola

U tom spotu, koji traje 33 sekunde, prikazano je kako se vlasnici firme obračunavaju s piletinom koja nije s njihovog prostora, a sve u cilju toga da prikažu da je živina domaće proizvodnje najbolja. Zato sve ostale piliće, koji su predstavljeni kao pilići migranti, policija izbacuje iz kola na graničnom prelazu, hapsi ih, a zatim stavlja iza rešetaka. Na zatvorene piliće stavlja se natpis „deportovani“. Na kraju spota, u udobnoj atmosferi u jednoj slovačkoj porodici, domaćica na sto iznosi pečeno pile, a ispod slike se ispisuje „prave slovenske kurča“, što u prevodu znači „prava slovačka piletina“.

Kraj spota... Logo firme isti kao na kamionu
Kraj spota... Logo firme isti kao na kamionu

Objava na JutjubuReklama koja je prvi put postavljena na Jutjub pre tri meseca, kad je migrantska kriza već bila u jeku, izazvala je salve žestokih negodovanja, a kompanija HYZA našla se na udaru javnosti. Zbog toga je reagovala njena pres-služba, istakavši da konkretni kamion, u kom su nađena tela ugušenih ljudi, nije u njenom vlasništvu i da je prodat još 2013. ili 2014.

Jezivo... Na kamionu smrti reklama firme Hyza
Jezivo... Na kamionu smrti reklama firme Hyza

Blokada za kompanijuTo su mediji ranije i objavili, ističući da je vozilo legalno otkupio jedan Rumun i prijavio ga u Mađarskoj, u gradu Kečkemet. Zbog toga je hladnjača imala mađarske tablice, ali je zadržala upečatljiv logo slovačke kompanije, koja je inače deo najveće češko-slovačke „Agrofert grupe“. Ona objedinjuje čak 200 velikih kompanija za preradu hrane.Zbog spota kompanije HYZA reagovala je i slovačka Kancelarija za reklame, istakavši da je on sporan i da obiluje ksenofobnim tonom, koji je nedopustiv u trenutku velike migrantske krize. Najavljeno je čak i pokretanje inicijative za zatvaranje kompanije HYZA.

Podsetimo, krijumčari ljudi u kamionu smrti danima su držali 71 migranta. Kad su prešli u Mađarsku, ostavili su vozilo u zaustavnoj traci auto-puta. Migranti su umirali u mukama, noktima grebući zidove vozila, ali krijumčari ih nisu pustili, zbog čega bi moglo da im bude suđeno za ubistvo. Među stradalima je i četvoro dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track