SENZACIONALNO OTKRIĆE KOJE MENJA ISTORIJU ISLAMA? Dejli Mejl: Pronađen Kuran iz vremena pre Muhameda
Foto: Reuters

Velika Britanija

SENZACIONALNO OTKRIĆE KOJE MENJA ISTORIJU ISLAMA? Dejli Mejl: Pronađen Kuran iz vremena pre Muhameda

Planeta -
Najblaže rečeno ovo će poremetiti sve što smo tvrdili da znamo sa sigurnošću o tome kako je nastao Kuran, rekao je istoričar Tom Holand
1 / 3 Foto: Reuters

Fragmenti najstarijeg Kurana na svetu, koji su pronađeni prošlog meseca u Birmingemu, datiraju iz vremena pre proroka Muhameda. Ovo bi moglo da uzdrma islam, tvrde naučnici a prenosi britanski Dejli Mejl.

Kako piše britanski list pisan je mastilom ranom formom arapskog pisma a fragmenti sadrže sure (poglavlja).

Stručnjaci sa Oksforda su utvrdili da se najverovatnije radi o najstarijem Kuranu na svetu. Ovo otkriće je posebno značajno jer se smatralo da se Kuran, u ranom Islamu, više prenosio usmenim nego pisanim putem.

Sada, nekoliko stručnjaka tvrdi da fragmenti datiraju pre vremena Muhameda.

Veruje se da je ovaj Kuran napisan između 545. i 568. godine posle Hrista, dok su godine koje se se vezuju za Muhamedov život - od 570. do 632. posle Hrista.

"Najblaže rečeno ovo će poremetiti sve što smo tvrdili da znamo sa sigurnošću kako je nastao Kuran, a imaće implikacije i na deo istorije koji se tiče Muhameda", rekao je Tom Holand za Tajms.

Kejt Smol sa Oksforda tvrdi da sve ovo daje više osnova za pojedine teorije o postojanju svete knjige, poput one gde se tvrdi da su Muhamed i njegovi prvi sledbenici zapravo koristili već postojeći tekst koji su potom preradili kako bi se uklopio u njihovu političku i teološku agendu.

S druge strane muslimanski teolozi snažno osporavaju ove tvrdnje.

Smatra se naime da je prorok Muhamed osnovao islam nešto posle 610. godine posle Hrista, dok je prva muslimanska zajednica osnovana u Medini 12 godina posle. Do tada se kuran prenosio isključivo usmenim putem sve dok kalif Abu Bakr nije naredio da se kuran pretoči u knjigu.

(EPK/Dailymail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track