Berluskoni neće iz politike

Ostaje

Berluskoni neće iz politike

Planeta -
Nagovestio i da planira formiranje nove partije

MILANO - Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da je njegova stranka Narod slobode "gotova", ali da nema nameru da se povuče iz politike, i nagovestio da planira formiranje nove partije.

"Potrebna nam je nova struktura koja će okupiti umerene Italijane", rekao je Berluskoni u izjavi koju je objavio milanski Korijere dela sera.

On je kazao da razmišlja o novom "pokretu" koji bi sklopio sporazum sa njegovim političkim protivnicima iz levičarske Demokratske partije i formirao koaliciju sa tehnokratskim premijerom Marijem Montijem.

Bivši premijer je ujedno odbacio spekulacije da se kao potencijalno ime za novu stranku isprobava naziv "Nova Italija".Istovremeno, sadašnji sekretar stranke Narod slobode Anđelino Alfano, inače Berluskonijev štićenik, takođe je najavio "promenu političkog kursa" i "najinovativniju kampanju", od kada je Berluskoni ušao u politiku, prenosi britanski Telegraf.

Berluskoni je rekao da bi novi politički savez bio način da se ojača podrška premijeru Montiju koga je opisao kao "ozbiljnog i kompetentnog".

Kada je podneo ostavku u novembru proštle godine, on je isključio mogućnost da postane premijer po četvrti put. Međutim, u februaru je izjavio da mu je nivo podrške među biračima i dalje 36 odsto, više nego što imaju Angela Merkel i Nikola Sarkozi.

Berluskoniju se u Milanu sudi po optužbi da je imao seks sa maloletnom prostitutkom i pokušao da iskoristi položaj da to prikrije.

Na suđenju za slučaj kada su na jednoj večeri njegove gošće igrale preoubičene u opatice, on je izjavio da su njegove zabave bile "elegantne večere", na kojima su gošće učestvovale u "burlesknim predstavama".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track