AKO NE PREĐEŠ U ISLAM, MORAŠ DA NAPUSTIŠ GRAD: Džihadisti objavili zapovesti za hrišćane
Foto: Reuters 2015

Teror

AKO NE PREĐEŠ U ISLAM, MORAŠ DA NAPUSTIŠ GRAD: Džihadisti objavili zapovesti za hrišćane

Planeta -
Ko se ne pridržava ovih zahteva, mora da plaća posebnu taksu

AL-KARJATEIN - Džihadisti Islamske države navodno su objavili jedanaest "zapovesti” u sklopu ugovora koji garantuje sigurnost hrišćanima u sirijskom gradu Al-Karjatein.

ID je hrišćanima iz ovog grada, koji je u ruke estremista pao pre mesec dana, dala ultimatum da biraju između prelaska u islamsku veru, potpisivanja ugovora i plaćanja takse za nemuslimansko stanovništvo ili napuštanja grada, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, a prenosi Raša tudej.

"Ugovor o sigurnosti", koji je sastavio lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, sadrži 11 "zapovesti" kojih se svi hrišćani koji su odlučili da ostanu u gradu moraju pridržavati. Među "zapovestima" je navedeno da se zabranjuje osnivanje crkava, zabranjeno je muslimanima pokazivati hrišćanske simbole, zabranjeno je podrivanje Islamske države, kao i posedovanje oružja i trgovina vinom i svinjetinom.

Džihadisti ID su 3. septembra objavili seriju fotografija koje prikazuju desetine hrišćana koji su odlučili da plate porez i potpišu ugovor. Islamska država je hrišćanima oduzela lična dokumenta, a većina njih sada čeka isprave kako bi mogli da napuste grad.

Islamska država je potpisnicima ugovora obećala da će im štititi imanja, a oni koji ostanu neće biti preobraćeni u islam ako to ne žele, ali ukoliko neko prekrši odredbe ugovora smatraće se izdajnikom i tako će biti i tretiran.

Prema podacima BBC-ja u Al-Karjateinu živi oko 40.000 stanovnika među kojima ima dosta hrišćana. Grad je od strateške važnosti za ekstremiste ID.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track