ŠARLI EBDO PONOVO ŠOKIRA: Francuski list karikaturom ismejao smrt malog Ajlana
Foto: Rojters

Da li smo i sad Šarli?

ŠARLI EBDO PONOVO ŠOKIRA: Francuski list karikaturom ismejao smrt malog Ajlana

Planeta -
Društvene mreže proključale od besa posle nove podrugljive karikature francuskog satiričnog lista Šarli Ebdo, na kojoj je prikazan tragično nastradali dečak Ajlan Kurdi

Talas ogorčenja zahvatio je društvene mreže pošto se list Šarli Ebdo novim karikaturama povredio osećanja mnogih koristeći tragičnu smrt malog sirijskog dečaka Ajlan Kurdija.

Prva karikatura pod nazivom "Dobrodošli, migranti" prikazuje jezivu sliku utopljenog trogodišnjeg dečaka kako leži licem prema pesku sa komentarom "Tako blizu cilja." Pored tela je bilbord čuvenog Mekdonaldsovog Hepi mil obroka sa osmehom na licu klovna maskote ovog lanca restorana, koji uzvikuje: "Meni - dvoje dece po ceni jednog".

Druga je nazvana "Dokaz da je Evropa hrišćanska." Na karikaturi su prikazane noge jednog deteta koje se davi i čovek koji, očigledno predstavlja Isusa Hrista koji hoda po vodi. "Hrišćani hodaju po vodi ... muslimanska deca tonu", piše u pratećem u natpisu.

Slike tragično nastradalog Ajlana Kurdija postale su simbol trenutne izbegličke krize. Ajlan se udavio u Egejskom moru zajedno sa svojim petogodišnjim bratom Galipom i njihovom majkom Rehen pokušavajući da stigne do grčkog ostrva Kos.

Nove karikature izazvale su brojne reakcije i komentare. Neki komentatori smatraju da Šarli Ebdo ovim karikaturama ne vređa smrt dečaka, već ismeva reakciju Evrope na izbeglički krizu, koja ne čini više za pomoć izbeglicama i u kojoj izbeglice nazivaju "ekonomskim migrantima".

Ipak, većina korisnika društvenih mreža oštro kritikuje ismevanje Ajlanove smrti. Pojedini komentarišu da je Šarlie Ebdo "gomila obmanutih rasista" koja ne bi trebalo da se zove "novinarima". Drugi smatraju da je bez oobzira na princip slobode govora, karikatura malog Ajlana sramotna. Mnogi sada postavljaju pitanje: Da li smo svi mi Šarli sada?

Francuski satirični časopis Šarli Ebdo poznat je inače kao "veliki zagovarač slobode govora" i po svojim kontroverznim, ali i provokativnim karikaturama.

Liste je u januaru ove godine bio žrtva terorističkog napada kada je zbog karikatura proroka Muhameda stradalo 12 njegovih novinara. Nakon napada, podrška za ovaj časopis usledila je širom sveta. Svi su u znak podrške objavljivali #JeSuisCharlie koja je predstavljala solidarnost za slobodu govora.

(M.Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track