STRAVIČNO: Islamista izbo policajku usred bela dana u Berlinu
Foto: Reuters

Ekstremista izazvao haos u Nemačkoj

STRAVIČNO: Islamista izbo policajku usred bela dana u Berlinu

Planeta -
Iračanin Rafik Mohamed Jusuf (41), pripadnik terorističke organizacije povezane s Al Kaidom, likvidiran kad je ranio policajku

BERLIN - Iračanin Rafik Mohamed Jusuf (41), islamski ekstremista koji je živeo u Berlinu, ubijen je juče u nemačkoj prestonici pošto je izvršio stravičan napad kad je nasred ulice izbo jednu policajku i teško je povredio.Incident se dogodio usred dana u zapadnom delu grada, oblasti Spandau. Policiji je jedan svedok javio da muškarac nožem preti ljudima na ulici, pa su na mesto incidenta poslate četiri patrole. Ekstremista je odmah nasrnuo na policajku i izbo je, nakon čega su ostali policajci otvorili vatru i upucali ga. Napadač je pogođen sa četiri metka, a pošto je davao znake života, prebačen je u bolnicu, gde je podlegao povredama. Kako je preneto, policajka je ubodena u vrat, u delu koji nije bio zaštićen pancir prslukom, a da nesreća bude veća, nju je tokom pucnjave metak slučajno pogodio u bubreg. Ona je hitno prevezena u bolnicu i operisana i njeno stanje je stabilno, a nalazi se na odeljenju intenzivne nege.Prema navodima nemačkih medija, napadač je čovek koji je 2008. u Štutgartu osuđen zbog ekstremističkih pretnji. Naime, njemu je regionalni sud izrekao osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji Ansar el Islam, koja je povezana s Al Kaidom. Rafik je tada bio optužen da je zajedno sa još dvojicom Iračana spremao atentat na tadašnjeg iračkog premijera Ajada Alavija tokom njegove posete Nemačkoj 2004. Nemačke vlasti su htele da ga deportuju u Irak, ali se to nije desilo jer je postojala mogućnost da u toj zemlji bude osuđen na smrtnu kaznu, što je u suprotnosti s ljudskim pravima koja važe u Evropskoj uniji.Rafik je pušten na uslovnu slobodu 2013. uz obavezu da nosi narukvicu za elektronski nadzor, koju je skinuo pre jučerašnjeg napada.

IstragaNAPAD (NI)JE PLANIRANRafik Mohamed Jusuf navodno je neposredno pre napada putem društvenih mreža objavio preteće poruke nemačkim vlastima. Međutim, Frank Henkel, ministar unutrašnjih poslova federalne države Berlin, izjavio je da su razlozi napada još nepoznati.- Postoje indicije da ovo nije bio planiran napad. Međutim, s obzirom na to o kojoj osobi je reč, nije isključeno da je ovaj napad bio religijski motivisan - rekao je Henkel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track