SLOVENAČKI PREMIJER: Među izbeglicama ima i potencijalno opasnih
Foto: Beta

Migrantska kriza

SLOVENAČKI PREMIJER: Među izbeglicama ima i potencijalno opasnih

Planeta -
Osim izbeglica i ekonomskih migranata sigurno ima i onih koji su potencijalna sigurnosna opasnost. Moramo iskazati solidarnost s Eropom, ali smo spremni na iznenadne situacije i veliku navalu izbeglica kakva se dogodila Austriji, Nemačkoj i Mađarskoj, rekao je je Cerar

LJUBLJANA - Slovenački premijer Miro Cerar upozorio je danas da među onima koji su na granicama Šengenskog prostora ima migranata, izbeglica, ali i ljudi koji bi mogli predstavljati bezbednosnu pretnju.

On je rekao da će njegova država postupati strogo po šengenskim pravilima u većoj izbegličkoj krizi.

"Osim izbeglica i ekonomskih migranata sigurno ima i onih koji su potencijalna sigurnosna opasnost. Moramo iskazati solidarnost s Eropom, ali smo spremni na iznenadne situacije i veliku navalu izbeglica kakva se dogodila Austriji, Nemačkoj i Mađarskoj", rekao je je Cerar za ljubljansko "Delo", prenosi Hina.

U Sloveniju je tokom jučerašnjeg dana, po nepotpunim podacima slovenačke policije, ušlo oko hiljadu ilegalnih izbeglica preko šengenske granice koju Slovenija deli s Hrvatskom.

U vezi predstojećeg samita EU-a o izbegličkoj krizi sazvanog za iduću nedelju, Cerar je rekao da bi Slovenija mogla da primiti 850 izbeglica i da kvote moraju biti na dobrovoljnoj bazi.

"No, ako se dogodi da u Sloveniju uđe više hiljada izbeglica, onda bi nas upravo kvote mogle spasiti", rekao je za "Delo" Cerar, dodavši da bi u tom slučaju izbeglice i migrante koje Slovenija ne bi mogla izdržati preselili po drugim državama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track