CIPRAS VODI U GRČKOJ: Obećao borbenu vladu
Foto: Reuters

Izbori u Grčkoj

CIPRAS VODI U GRČKOJ: Obećao borbenu vladu

Planeta -
Na osnovu trećine glasova, Ciprasova Siriza trenutno je glavni favorit za pobedu na izborima

ATINA - Levičarska stranka Siriza vodi sa 32 odsto od ukupnog broja glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, koji se danas održavaju u Grčkoj, pokazala je prva izlazna anketa.

Najveći Sirizin rival, konzervativna Nova demokratija, je druga sa podrškom 29,6 odsto birača, prenosi Sputnjik.

Sledi desničarska partija Zlatna zora sa 6,8 odsto, Komunistička partija ima 6,5 odsto, dok je PASOK dobio 6,2 odsto glasova, a proevropska Potami 4,8 odsto glasova. Birališta se zatvaraju u 16 časova.

Lideri najvećih grčkih stranaka, Aleksis Cipras iz Sirize i Vangelis Meimarakis iz Nove demokratije, posle današnjeg glasanja na prevremenim poslaničkim izborima, obećali su "novu eru i promene".

Izbori u Grčkoj bili mirni, Foto AP
Izbori u Grčkoj bili mirni, Foto AP

Bivši premijer levičarske Sirize koji je na vlasti bio od februara do avgusta, izrazio je uverenje da će pobediti na izborima i rekao da će "njegova buduća vlada" biti "borbena".

Cipras je rekao da će nastaviti sa istom "odlučnošću i požrtvovanjem" da "dobija bitke" za ostvarivanje prava grčkog naroda. Cipras je pred novinarima koji su ga dočekli na glasačkom mestu, izgledao uveren u pobedu.

Po poslednjim anketama, njegova Siriza ima malu prednost u odnosu na Novu demokratiju. Ankete, koje su pokazale da je dva dana pred izbore dvadesetak odsto od 9,9 miliona glasača bilo neopredeljeno ili bi moglo da apstinira, ukazuju da je ishod izbora neizvestan i da pobednik neće imati dovoljno glasova da sam formira vladu.

Vođa konzervativaca, Meiramakis je posle glasanja izjavio da će Grcima vratiti poverenje ako pobedi, navodeći da je porodica stub društva. Grčka je od 2009. godine četiri puta izlazila na parlamentarne izbore i promenila šest vlada.

Izlaznost na izbore manja od očekivane, Foto AP
Izlaznost na izbore manja od očekivane, Foto AP

Ove godine je dvaput imala prevremene izbore, a letos i referendum o sporazumu s poveriocima o merama štednje. Pravo pitanje na današnjim izborima jeste da li će pobednik moći da izdrži na vlasti duže od Sirize, koja je vladala sedam meseci.

Po svemu sudeći, za formiranje vlade biće potrebna bar tropartijska koalicija, do čega bi vrlo lako moglo da se dođe uz pomoć dve male centrističke proevropske stranke. Devet stranaka bi moglo da uđe u Skupštinu Grčke, u kojoj čvrsto ostaje i ultradesničarska, neonacistička Zlatna zora koja je na januarskim izborima bila treća po broju glasova i još se kotira dobro.

(Fonet/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track