SIRIZA PONOVO NA VLASTI: Ciprasu 145 mesta u parlamentu, Novoj demokratiji 75!
Foto: Ap

Formiranje vlade u ponedeljak

SIRIZA PONOVO NA VLASTI: Ciprasu 145 mesta u parlamentu, Novoj demokratiji 75!

Planeta -
Lider Nezavisnih Grka Panos Kamenos najavio je da će njegova stranka ponovo ući u koalicionu vladu sa Sirizom

ATINA - Grčka levičarska stranka Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, osvojila je 35,54 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazali su večeras objavljeni rezultati na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova. Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je je konzervativna Nova demokratija osvojila 28,07 odsto glasova. Agencija Rojters navodi da će Siriza imati 145 od ukupno 300 mesta u parlamentu, a Nova demokratija 75. Odziv je bio 55,4 odsto, dok je na januarskim izborima bila 63,6 odsto.

Lider Nezavisnih Grka Panos Kamenos najavio je da će njegova stranka ponovo ući u koalicionu vladu sa Sirizom. "Od sutra ujutru, formiraćemo vladu sa Aleksisom Ciprasom kao premijerom", rekao je Kamenos novinarima, prenosi Rojters. Grčka levičarska stranka Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, osvojila je 35,54 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazali su večeras objavljeni rezultati na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova. Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je konzervativna Nova demokratija osvojila 28,07 odsto glasova. Prema ovim rezultatima, Siriza osvaja 145 od 300 mesta u parlamentu, dok bi Kamenosova stranka sa osvojenih 3,7 odsto, imala 10 poslanika.Težak rad i borba

Bivši grčki premijer i lider levičarske Sirize Aleksis Cipras poručio je u nedelju uveče, pošto je ta stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, da njegovu vladu i zemlju očekuju "težak rad i borba"."Predstoji nam težak rad i borba", naveo je Cipras na svom Tviter nalogu pošto je objavljeno da je nakon prebrojanih više od 30 odsto glasova, Siriza osvojila 35,3 odsto glasova, dok je Nova demokratija dobila 28,15 odsto podrške birača, preneo je AFP.Treća je, kako se po predizbornim anketama i očekivalo, neonacistička partija "Zlatna zora" sa 7,2 odsto glasova i 19 poslaničkih mesta.

Tek četvrti je nekada vladajući socijalistički PASOK sa 6,4 odsto glasova i 17 poslaničkih mesta, peta jeKomunistička partija Grčke sa 5,5 odsto glasova i 15 poslaničkih mesta, a šesta centristička stranka "To potami" (Reka) sa 3,8 odsto glasova i 10 poslaničkih mesta.Ulazak u Skupštinu za šta je izborni prag tri odsto, nije izvestan za letos otcepljenu frakciju Sirize - "Narodno jedinstvo" (Laiki enotita, 2,8 odsto), dok je pet stranaka još manjih od nje, osvojilo po manje od jednog procenta glasova.Lideri najvećih grčkih stranaka, Aleksis Cipras iz Sirize i Vangelis Meimarakis iz Nove demokratije, posle glasanja na prevremenim poslaničkim izborima, obećali su "novu eru i promene". Bivši premijer levičarske Sirize koji je na vlasti bio od februara do avgusta, izrazio je uverenje da će pobediti na izborima i rekao da će "njegova buduća vlada" biti "borbena".

Cipras je rekao da će nastaviti sa istom "odlučnošću i požrtvovanjem" da "dobija bitke" za ostvarivanje prava grčkog naroda. On je pred novinarima koji su ga dočekli na glasačkom mestu, izgledao uveren u pobedu.

Grci su po treći put ove godine izašli na birališta, posle parlamentarnih izbora u januaru koji su na vlast doveli lidera Sirize, sada već bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, i julskog referenduma na kojem su glasači jasno i glasno odbacili predloge stranih kreditora o reformama, mada ih je Ciprasova vlada malo kasnije usvojila.Nakon što mu je naglo opala podrška u redovima Sirize, koja se pocepala na dva dela pošto se radikalno levičarska frakcija suprotstavila novom paketu strane pomoći, Cipras je krajem avgusta podneo ostavku kako bi bili održani vanredni izbori iz kojih bi, kako se nada, mogao da izađe sa snažnijim mandatom birača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track