NASTAVLJENA POSETA KUBI: Papa Franja se sastao sa Fidelom
Foto: AP

Razmenili poklone

NASTAVLJENA POSETA KUBI: Papa Franja se sastao sa Fidelom

Planeta -
Vatikan je istakao da je četrdesetominutni susret sa bivšim kubanskim liderom Fidelom Kastrom u njegovoj kući bio "neformalan i familijaran", uz razmenu knjiga

HAVANA - Poglavar Rimokatoličke crkve Franja danas nastavlja posetu Kubi odlaskom na istočni deo te ostrvske države, pošto se sastao s njenim predsednikom Raulom Kastrom i njegovim bratom Fidelom.

S druge strane, susret sa kubanskim disidentima je izostao. Vatikan je saopštio da nije planiran nijedan zvanični sastanak sa disidentima, dok je ambasada Vatikana pozvala pojedine lidere da "obrate pažnju na te ljude".

Sastanci sa Raulom i Fidelom Kastrom prošli su bez problema, navedeno je u saopštenju. Vatikan je istakao da je četrdesetominutni susret sa bivšim kubanskim liderom Fidelom Kastrom u njegovoj kući bio "neformalan i familijaran", uz razmenu knjiga na ime poklona i razgovor o velikim problemima sa kojima se suočava čovečanstvo.

Snimak susreta objavili su kubanski državni mediji, a na njemu je prikazano kako se osamdesetdevetogodišnji Kastro rukuje i neobavezno razgovara s papom Franjom. Papa je poklonio Kastru knjigu jednog jezuite koji ga je podučavao u katoličkoj školi dok je bio dete, dok je Kastro njemu darovao transkripcije sopstvenih razgovora na temu religije koje je vodio s brazilskim sveštenikom Freijem Betom.

Papa je, govoreći ispod portreta revolucionara Ernesta Če Gevare, pozvao Kubance da brinu jedni o drugima i ohrabrio ih da se uzdrže od međusobne osude "gledajući na jednu ili drugu stranu kako bi saznali šta komšija radi ili ne radi". Prema njegovim rečima, "biti hrišćanin podrazumeva promovisanje dostojanstva naše braće i sestara, boriti se za to, živeti za to".

Franja se sastao i sa predsednikom Kube Raulom Kastrom, deklarisanim ateistom koji je, možda u šali, rekao da mu se papa toliko dopada da razmišlja da se vrati svojim katoličkim korenima.

Poseta Havani, kako se ocenjuje, posebno je važna, jer je papa Franja lično doprineo otopljavanju odnosa SAD i Kube koje su nedavno ponovo uspostavile diplomatske odnose posle 50 godina.

Posle Kube, poglavar Rimokatoličke crkve otići će u desetodnevnu posetu SAD, gde će biti prvi papa koji će se obratiti američkom Kongresu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track