Najnovije vesti

LIDER SEPARATISTA: Ako pobedim na izborima, Katalonija će biti nezavisna
Foto: Reuters

Neizvesno

LIDER SEPARATISTA: Ako pobedim na izborima, Katalonija će biti nezavisna

Planeta
12:00h
Konzervativna vlada španskog premijera Mariana Rahoja kategorički odbija održavanje katalonskog referenduma, zbog čega Mas želi da regionalne izbore pretvori u glasanje za nezavisnost

BARSELONA - Lider katalonskih separatista Artur Mas ocenio je danas da ukoliko pobedi na regionalnim izborima u nedelju, Kataloniji "neće više biti potreban" referendum o nezavisnosti od ostalog dela Španije. Mas, lider bogatog regiona na severoistoku Španije, od 2012. godine bezuspešno pokušava da organizuje referendum o nezavisnosti kao Škotska koja se prošle godine izjasnila da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Konzervativna vlada španskog premijera Mariana Rahoja kategorički odbija održavanje katalonskog referenduma, zbog čega Mas želi da regionalne izbore pretvori u glasanje za nezavisnost, ocenili su analitičari. Prema poslednjim anketa, pristalice nezavisnosti bi mogle da dobije većinu od 135 poslaničkih mesta u regionalnom parlamentu.

Foto: AP
Foto: AP

Mas, koji je svestan da možda neće dobiti apsolutnu većinu, rekao je da će ponovo pokušati da organizuje referendum ako pobedi na izborima. Katalonski lider je rekao da želi da pregovara sa španskim vlastima o "sporazumnom odvajanju" a sa Evropskom unijom da Katalonija ostane u EU.

"Katalonska država bi trebalo da bude u EU, a ti pregovori treba da se održe pre njene nezavisnosti", rekao je Mas u intervjuu agenciji Frans pres. Mas je dodao da ukoliko bi se Madrid i Brisel složili o nezavinosti, Katalonija bi preuzela deo otplate duga Španije.

Sve spremno za izbore, Foto: AP
Sve spremno za izbore, Foto: AP

"Ako nema tog dogovora s Katalonijom, onda ne znam kako će Španija uspeti da otplati dug, koji bi mogao da iznosi do 100 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP)", rekao je Mas i podsetio da Katalonija predstavlja 16 odsto stanovništva Španije i obezbeđuje najmanje 19 odsto BDP-a cele zemlje.

Istraživanja uglavnom pokazuju da većina Katalonaca smatra da njihov region mora da ima pravo na referendum o nezavisnosti, ali su potpuno podeljeni oko toga da li žele da Katalonija postane nezavisna država. Većina ispitanika je protiv nezavisnosti ukoliko bi to značilo da Katalonija ne bi bila članica Evropske unije.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...