(FOTO) OVDE SU SE NACISTI ODMARALI: Hitler je sazidao kompleks hotela za pripadnike Trećeg Rajha!
Foto: Profimedia

Na obali mora

(FOTO) OVDE SU SE NACISTI ODMARALI: Hitler je sazidao kompleks hotela za pripadnike Trećeg Rajha!

Planeta -
Nedovršene zgrade nisu mnogo korišćene tokom rata. One su obezbeđivale sklonište tokom savezničkog bombardovanja Hamburga, a kasnije su tu smeštene izbeglice iz istočnog dela Nemačke

Na ostrvu u Nemačkoj, betonske zgrade protežu se duž horizonta. Sazidane kao odmaralište za lojalne naciste, ove zgrade nisu zaživele jer je počeo Drugi svetski rat.Hoteli su protežu kilometrima duž Baltičkog mora, blokovi betona protiv belih peščanih plaža. Hoteli su trebali da prime na hiljade nacističkih turista. Umesto toga, počeo je Drugi svetski rat i hoteli nikada nisu završeni. Danas su primer arhitekture Trećeg Rajha. Nacisti su pokušali da sve organizuju, uključujući i vreme za odmor.

Hotelski kompleks poznat je kao Prora, a meštani ga danas zovu "Kolosus". Izgradnja je počela 1936. godine na ostrvu Rigen, nedaleko od kopna.

Hitler je želeo veliko odmaralište kako bi pokazao snagu Trećeg Rajha. Kompleks je projektovan za smeštaj 20.000 nacional-socijalista odjednom u 10.000 identičnih soba.

Dok je Prora odmaralište, ipak su sobe jako skromne. Jedini nameštaj za svaku sobu su dva odvojena kreveta, orman i sudopera. Javni toaleti i tuševi bili su daleko od plaže, na kraju hodnika.

Tokom tri godine izgradnje, 9.000 ljudi radilo je na projektu, ali kada je Nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1939. godine, hoteli još nisu bili završeni.

Nedovršene zgrade nisu mnogo korišćene tokom rata. One su obezbeđivale sklonište tokom savezničkog bombardovanja Hamburga, a kasnije su tu smeštene izbeglice iz istočnog dela Nemačke. Moguće je da su se ovde čuvali i neki zatvorenici pre nego što su poslati u koncentracione logore.

Nakon rata, kada je Nemačka bila podeljena, u Proru su smeštene jedinice vojske Istočne Nemačke, ali kompleks nikada nije bio pun. Nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke, vojska se iselila i kompleks je ostao prazan. Zgrade nisu srušene, ali su dobile značajan status države ne bi li se pojavili investitori koji bi nešto uradili sa imovinom.

Teško je opisati koliko je ogromna Prora. Zgrade se protežu na više od 3 kilometara niz obalu. Investitori su kupili četiri od osam originalnih objekata, dok je peti omladinski hostel. Preostale tri su u ruševinama, a verovatno nikada neće biti obnovljene.

Iz tog razloga što su hotelske sobe bile jako male i skromne, investitori rade na adaptaciji prostora za stanovanje pokušavajući da očuvaju izgled zgrada. Do sada, više od 50 novih stanova je prodato, koji koštaju oko 200.000 dolara. Hitlerova destinacija za odmor na Baltičkom moru sada je dom luksuznih stanova.(AllDay)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja