INDIJA LANSIRALA OPSERVATORIJU U SVEMIR: Leteće 650 kilometara od zemlje
Foto: AP

Nova raketa u svemiru

INDIJA LANSIRALA OPSERVATORIJU U SVEMIR: Leteće 650 kilometara od zemlje

Planeta -
Indijska svemirska opservatorija će tokom svoje petogodišnje misije analizirati rađanje i nestajanje zvezda i galaksija

NJU DELHI - Tek što je uspešno postavila satelit u orbitu oko Marsa, Indija je danas lansirala u svemir svoju prvu opservatoriju, dokazavši još jednom da je spremna da se pridruži "velikim igračima".

Raketa sa opservatorijom "Astrosat" lansirana je iz svemirskog centra u Sriharikoti, u južnoj državi Andra Pradeš, saopštila je Indijska Organizacija za svemir i istraživanje (ISRO), Istom raketom lansirano je i šest stranih satelita: četiri američka, jedan indonežanski i jedan kanadski.

"Astrosat" će kružiti oko Zemlje na udaljenosti od 650 kilometara, a njen zadatak će biti da šalje podatke kontrolnom centru u Bangaloreu, na jugu zemlje. Indijska svemirska opservatorija će tokom svoje petogodišnje misije posebno proucavati crne rupe i analizirati zvezdane sisteme - rađanje i nestajanje zvezda i galaksija.

Indijsi premijer Narendra Modi, koji se trenutno nalazi u poseti SAD, čestitao je ISRO-u na novom podvigu putem Tvitera: "Dobro obavljeno @isro. Ovo je još jedan veliki uspeh za indijsku nauku i naše naučnike".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track