OBAMA: Borba protiv Islamske države će potrajati
Foto: Reuters, Sept 2015

Složen zadatak

OBAMA: Borba protiv Islamske države će potrajati

Planeta -
Ovo je dugoročna kampanja. Ne samo protiv ove konkretne mreže, već protiv njene ideologije, rekao je američki predsednik

UJEDINJENE NACIJE - Predsednik SAD Barak Obama obećao je danas da će obezbediti sva potrebna sredstva - vojna, obveštajna i ekonomska - da bi se naneo poraz Islamskoj državi, ali je priznao da je ta ekstremistička grupa već uhvatila koren u Siriji i Iraku, da je žilava i da nastavlja da širi svoje teritorije.

Govoreći u svojstvu predsedavajućeg samita svetskih lidera o borbi protiv terorizma, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, Obama je upozorio da će borba protiv Islamske države potrajati.

"U više navrata sam ponavljao, za naš pristup će biti potrebno vreme. Ovo nije jednostavan zadatak", rekao je Obama, dodajući da je optimista da će Islamska država biti poražena.

"Ovo je dugoročna kampanja. Ne samo protiv ove konkretne mreže, već protiv njene ideologije", dodao je američki predsednik. Kao odraz neslaganja Moskve i Vašingtona o sukobu u Siriji i pre svega o ulozi predsednika Bašara al Asada, kojeg Rusija podržava, Moskva je na današnji samit poslala delegaciju nižeg ranga, predvođenu zamenikom ambasadora u UN Evgenijem Zagajnovim.

Rusija će sutra, u svojstvu ovomesečnog predsedavajućeg Saveta bezbednosti, i sama biti u UN domaćin skupa o borbi protiv ekstremizma. Suprotno stavu ruskog predsednika Vladimira Putina koji smatra da je Asadov režim najbolja odbrana od Islamske države, Obama je i danas ponovio da pobeda nad tom grupom zahteva "novog (sirijskog) lidera i inkluzivnu vladu koja će ujediniti sirijski narod u borbi protiv terorista".

Učesnici samita su, jedan za drugim, ponavljali potrebu hvatanja u koštac sa ekstremizmom, koji jordanski kralj Abdulah Drugi nazvao "najvećom kolektivnom pretnjom našeg vremena". Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da najnoviji podaci svetske organizacije govore da je broj stranih boraca iz više od 100 zemalja porastao za 70 odsto. On je naglasio da su bezbednosne i kontraterorističke mere ključne, ali da je potrebno i više od toga, uključujući i napor da se dopre do mladih ljudi.

"Drustvene mreže su ključne. Moramo ponuditi protivtežu očaravajućim pesmama sirena koje nude avanturu, ali donose horor - i koje obećavaju smisao, a donose još veću bedu", rekao je Ban.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track