KINA UPOZORAVA: Krizu u Siriji rešavati političkim putem
Foto: Reuters

Debata u Savetu bezbednosti UN

KINA UPOZORAVA: Krizu u Siriji rešavati političkim putem

Planeta -
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Li ističe da pet stalnih članica treba da se ujedine i potraže način da se diplomatski reši sirijska kriza

NJUJORK - Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je na sastanku stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da bi kriza u Siriji trebalo da se reši političkim putem, javili su danas kineski mediji.

Rusija i SAD, koje su takođe stalne članice Saveta bezbednosti UN, dogovorile su se u ponedeljak da je potrebno pronaći način da se diplomatskim putem okončaju sukobi, ali su oprečne stavove izneli po pitanju da li sirijski predsednik Bašar El Asad treba da ostane na vlasti, podsetio je Rojters.

Neizvestan opstanak Bašara El Asada na vlasti, Foto: Reuters
Neizvestan opstanak Bašara El Asada na vlasti, Foto: Reuters

Vang Ji je dodao da pet stalnih članica treba da se ujedine i potraže način da se političkim putem reši sirijska kriza, navela je kineska agencija Sinhua. Prema njegovim rečima, trebalo bi razmotriti mogućnost sazivanja treće Ženevske konvencije.

"Napredak ka političkom rešenju doprineće većoj sinergiji antiterorističkih napora svih strana", istakao je on.

SAUDIJSKA ARABIJA PRETI ASADU VOJNOM AKCIJOM

Saudijska Arabija ne isključuje mogućnost smene na čelu vlasti u Siriji vojnim putem, ukoliko predsednik te zemlje Bašar El Asad odbije da se dobrovoljno povuče.

Asad ima samo dve varijante - da ode dobrovoljno ili da čeka vojnu operaciju za njegovo svrgavanje, rekao je ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir novinarima u Njujorku.

Saudijski ministar nije precizirao na koji način sam Rijad namerava da učestvuje u takvoj operaciji i nije naveo nikakve detalje, rekavši samo da bi takva varijanta smene vlasti u Siriji bila dugotrajnija i destruktivnija. Al-Džubeir je naglasio da ne vidi političku budućnost za Asada i odbacio pozive Rusije da se zajedno sa aktuelnim sirijskim vlastima formira široka koalicija radi borbe protiv "Islamske države".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track