PUTIN: Merkelova i Oland vide da u Ukrajini nije sve crno-belo, a opet podržavaju vlast
Foto: AP

Stav

PUTIN: Merkelova i Oland vide da u Ukrajini nije sve crno-belo, a opet podržavaju vlast

Planeta -
Ruski predsednik se složio sa konstatacijom da situacija u Ukrajini stvara opasnost za Rusiju, ali je dodao da nije Rusija stvorila takvu situaciju

SOČI - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da lideri Nemačke i Francuske, Angela Merkel i Fransoa Oland, iako podržavaju aktuelnu vlast u Ukrajini, vide da slika nije crno-bela i da "prilično objektivno procenjuju situaciju". Putin je na završnoj plenarnoj sednici Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" rekao da Rusija prihvata svaki izbor ukrajinskog naroda, ali da se protivi državnom prevratu pri promeni vlasti.

Ruski predsednik se složio sa konstatacijom jednog od učesnika foruma da situacija u Ukrajini stvara opasnost za Rusiju, ali je dodao da nije Rusija stvorila takvu situaciju.

"Nije stvar u tome da se mi borimo protiv izbora ukrajinskog naroda, mi prihvatamo svaki (njihov) izbor, to je zaista za nas bratska zemlja, bratski narod, uopšte ne pravim razliku između Rusa i Ukrajinaca. Međutim, mi smo protiv takve forme promene vlasti, ona je uopšte loša svagde u svetu, a na postsovjetskom prostoru apsolutno neprihvatljiva", kazao je Putin a prenosi TAS S.

Pritom je podsetio da je promena vlasti u Ukrajini i 2004. i 2014. bila suprotna Ustavu te zemlje. Putin je rekao da je Rusija sarađivala sa vlastima koje su uspostavljane posle neustavnog trećeg kruga izbora (što su aktivno podržale zemlje Zapada) - sa predsednikom Viktorom Juščenkom i premijerkom Julijom Timošenko, "iako su oni smatrani apsolutno prozapadnim političarima".

"Kakva je to bila demokratija? Prosto orgijanje. Jednom su to učinili a potom u još grubljoj formi ponovili prilikom promene vlasti državnim prevratom sasvim nedavno", rekao je Putin. Prema rečima ruskog predsednika, beskorisno je neprestano optuživati Rusiju da ona ne ispunjava sporazume iz Minska ili da ne podstiče vlasti nepriznatih Donjecke i Luganske republike na istoku Ukrajine na ispunjenje, ako ključne odredbe tih sporazuma ne ispunjava Kijev.

"A vlasti u Kijevu ih ne ispunjavaju", dodao je Putin, navodeći da nema drugog puta za dugoročni mir na jugoistoku Ukrajine i obnavljanje njene teritorijalne celovitosti osim ispunjavanja sporazuma iz Minska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track