(VIDEO) ISTORIJSKO PRIZNANJE Toni Bler: Krivi smo za uspon Islamske države
Foto: Reuters

Izvinio se za akciju u Iraku

(VIDEO) ISTORIJSKO PRIZNANJE Toni Bler: Krivi smo za uspon Islamske države

Planeta -
Žao mi je što su obaveštajni podaci koje smo 2003. primili bili pogrešni. Zato smo sada odgovorni za događaje u 2015, priznao bivši britanski premijer

LONDON - Bivši britanski premijer Toni Bler je posle 12 godina negiranja krivice priznao greške za vojnu intervenciju u Iraku predvođenu SAD i otvoreno rekao da je to bio okidač za nastanak najopasnije ekstremističke grupe današnjice - ekstremista Islamske države (IS).

"Izvinjavam se zbog činjenice da su obaveštajni podaci koje smo primili 2003. godine, o tome da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje, bili pogrešni. Takođe se izvinjavam za greške u planiranju akcija i svakako za greške prilikom procene šta će se dogoditi u toj zemlji nakon svrgavanja režima Sadama Huseina.

Ima elemenata istine i u tome da je vojna intervencija u Iraku uzrokovala nastanak Islamske države. Naravno, ne možete reći da mi koji smo uklonili Sadama 2003. ne snosimo nikakvu odgovornost za situaciju u 2015. Ali je takođe važno shvatiti da bi „arapsko proleće“, koje je počelo 2011, takođe imalo taj uticaj na Irak danas, kao i da se Islamska država u stvari razvila iz svoje baze u Siriji, a ne u Iraku", istakao je je Bler u istorijskom intervjuu, kako su ga nazvali britanski mediji, za američku mrežu CNN.

Međutim, i pored toga što je naglasio da žali zbog akcije u Iraku, on je naveo da ne smatra da je svrgavanje Sadama Huseina bilo pogrešan potez.

"Teško mi je da se izvinim za uklanjanje Sadama. I danas mislim da je bolje da on nije tamo", istakao je Bler.

O SUKOBU- Invazija na Irak počela je 20. 3. i trajala do 1. 5. 2003.- Rat je završen tek 2008.- Invaziju je sprovela koalicija od 48 zemalja predvođenih SAD- Glavni povod za rat bilo je navodno oružje za masovno uništenje u navodnom posedu iračkog predsednika Sadama Huseina- Tu činjenicu američka vlada je proglasila stvarnom pretnjom bezbednosti SAD- Drugi razlog bila je navodna saradnja Huseina i Al Kaide- Na kraju nijedan dokaz za te povode nije nađen- Tadašnji britanski šef parlamenta podneo je ostavku odbivši da podrži invaziju Iraka. On ju je nazvao agresijom protiv međunarodnog prava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track