NOVI PROGRAM KOJI ŠPIJUNIRA NAJVEĆE ZVANIČNIKE: Angela Merkel na udaru najopasnijeg virusa, Redžina
Foto: Rojters

Zategnuti odnosi zbog programa?

NOVI PROGRAM KOJI ŠPIJUNIRA NAJVEĆE ZVANIČNIKE: Angela Merkel na udaru najopasnijeg virusa, Redžina

Planeta -
Pre skoro 12 meseci, otkriven je Redžin, jedan od najrazvijenih virusa ikada , sa desetinama modula koji mogu da se iskoriste za prilagođavanje napada

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije jedini visoki zvaničnik Nemačke koja je špijunirana od strane Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA). Prema izveštaju koji je objavljen tokom vikenda, nemačke vlasti istražuju da li je Merkelin laptop zaražen Redžinom, visoko sofisticiranom virusu koji hje povezan sa NSA.Pre skoro 12 meseci, otkriven je Redžin, jedan od najrazvijenih virusa ikada , sa desetinama modula koji mogu da se iskoriste za prilagođavanje napada i to sa ciljem telekomunikacija, ugostiteljstva, energije, avio industrije. Njegov tehnički DNK ima nekih sličnosti sa prethodno otkrivenim virusom, uključujući špijunskog Trojanca poznatog kao Flejm i Duku, kao i Staksnet, kompjuterski crv, kao i trojanac koga su napravile SAD i Izrael kako bi poremetili iranski nuklearni program.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prema istraživanju koje je sprovela Kasperski Lab prošle godine, Redžin je korišćen da zazari više od 100 ciljeva i aktivan je od 2008. godine. Jedan od ciljeva bio je i Belgijski telekom.Dokumenti koji su procurili od strane Edvarda Snoudena vezali su Redžin za NSA, pogotovo za alatku pod nazivom Kverti. Prema nemačkom magazinu Der Spigel, Kverti je plagin koji je samo deo šireg okvira koji je opisao Snouden.Otkriće da je NSA (Agencija za bezbednost) prisluškicala Merkelin mobilni telefon zategla je nemačko-američke odnose. Najnovije otkriće, da je Nemačka meta špijunaže sofisticiranih virusa za špijunažu vezana za NSA, verovatno neće pomoći da ove dve zemlje poprave tu pukotinu.

(Arstechnica.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track