NEMAČKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Nasilje prema izbeglicama u Nemačkoj sve češće i brutalnije
Foto: Rojters

Prebijanja, požari, eksplozije

NEMAČKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Nasilje prema izbeglicama u Nemačkoj sve češće i brutalnije

Planeta -
Napadači nose jakne sa kapuljačama i nestaju u mraku, „udaraju bejzbol-palicama, kreću se u grupama od po 20 ljudi, dok žrtve završavaju u bolnicama sa modricama i povredama po licu, navodi Dojče vele

U četvrtak 5.11. bi trebalo da se održi sastanak premijera nemačkih saveznih pokrajina sa kancelarkom – to će biti novi pokušaj da se nađe neko rešenje u situaciji u kojoj oko 16.000 novih izbeglica svakog dana stiže u Nemačku. Istovremeno kako navodi Dojče virtšafts nahrihten, povećava se i broj napada na izbeglice. U brutalnim napadima tokom vikenda povređeno je više Sirijaca. U Magdeburgu i Vizmaru su velike grupe napale izbeglice palicama za bejzbol – trojica Sirijaca su sa povredama prebačeni u bolnicu, a jedan od napadača je privremeno pritvoren.

Slični napadi su izvedeni u Jeni i Frajtalu kod Drezdena, gde je jedan Sirijac povređen kada je pred njegov prozor bačena eksplozivna naprava. U Dipoldsvaldeu i Drezdenu su izbili požari u zgradama predviđenim za smeštaj izbeglica – po svemu sudeći, oni su podmetnuti. U Zendeu kod Hanovera je podmetnut požar u zgradi u kojoj žive dve crnogorske porodice.“„Nasilje prema izbeglicama dostiglo je vrhunac“, piše tim povodom magazin Fokus. „Napadači nose jakne sa kapuljačama i nestaju u mraku“, „udaraju bejzbol-palicama“, kreću se u grupama „od po 20 ljudi“, dok žrtve završavaju u bolnicama „sa modricama i povredama po licu“.

Svađa prerasta u ozbiljan sukob

Na kriznom sastanku čelnika nemačke vladajuće koalicije (CDU/CSU i SPD), nije postignut dogovor oko rešavanja izbegličke krize. Ta tema ima sve opasniju političku dinamiku za centar moći u Berlinu, smatra Kristof Štrak.

Kada je reč o neuspelom „samitu“ vladajuće koalicije o izbeglicama, list Folksštime piše da se sve „odigralo onako kako je i moglo da se očekuje: vladajuće stranke su još jednom demonstrirale da u pitanjima koja se tiču izbeglica ima više stvari koje ih razdvajaju nego spajaju.“„Kancelarka je pristala na gradnju tranzitnih centara za izbeglice“, piše Berliner cajtung, „mada ne smatra da ono stvarno ima smisla. Treći partner u koaliciji, SPD, ne tone pristaje.

Tako se ovo pretvorilo u klasični spor po partijskim linijama: s jedne strane stranke Unije, s druge – SPD. No, na taj način nećemo doći do rešenja.“Komentator lista Badiše cajtung smatra da su sve ovo jalove rasprave u situaciji „u kojoj je važan svaki dan. Pitanje: kako postupati sa izbeglicama koje nemaju izglede na ostanak, ne trpi odlaganje.

Foto: Printscreen/YT
Foto: Printscreen/YT

Važno je da se smanji preopterećenost opština...

“Dnevnik Rajnland-pfalc onlajn piše o spornoj izjavi šefa stranke Alternativa za Nemačku (AfD) u Severnoj Rajni-Vestfaliji Markusa Precela. On je, naime, rekao: „Odbrana nemačkih granica oružanom silom kao krajnje rešenje je nešto što se samo po sebi razume“. To je izazvalo žestoke kritike drugih političara i medija koji su Precelov stav izjednačili sa nacizmom. Inače, AfD je najavila da će podneti tužbu protiv kancelarke Angele Merkel zbog „saučesništva u švercu ljudi“ – „puštanje hiljada izbeglica iz Mađarske u Nemačku bez registracije je kažnjivo“, rekla je predsednica stranke Frauke Petri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track