KRIVE IH ZA TERORISTIČKI NAPAD:  I Turci kreću u vojnu ofanzivu na Islamsku državu
Foto: AP 9 Jun 2015

Planiraju vezdušne napade

KRIVE IH ZA TERORISTIČKI NAPAD: I Turci kreću u vojnu ofanzivu na Islamsku državu

Planeta -
ISIL preti našem načinu života i sigurnosti. Svi moramo da se suprostavimo toj opasnostI, rekao je turski ministar spoljnih poslova Feridun Sinirliogliu

ISTANBUL - Turska namerava sledećih dana da pokrene vojnu ofanzivu na terorističku organizaciju Islamsku državu, osumljičenu za krvavi napad u Ankari, prošlog meseca, rekao je turski ministar spoljnih poslova Feridun Sinirliogliu.

"Planiramo vojno da delujemo na njih sledećih dana", rekao je Sinirlioglu na konferenciji o budućnosti Bliskog istoka u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, prenosi agencija Andolija.

Turska vojska, koja je prošlog leta krenula u rat protiv terorizma, do sada je koncentrisala svoje operacije na pobunjenike Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Nakon samoubilačkog napada u kojem su ubijene 102 osobe i više od 500 ranjeno ispred glavne trga Ankare 10. listopada, turska policija je izvela više hapšenja iz džihadističkih krugova Turske.

Tužilac Ankare drži da je taj najkrvaviji napad u turskoj istoriji naredio štab IS u Siriji.

"Iako je napredovanje IS-a slabije zahvaljujući međunarodnim naporima u kojima učestvujemo, pretnja nije nestala", istakao je šef turske diplomatije.

Sinirlioglu nije rekao u kojoj bi se zemlji odvijala ta vojna operacija.

Portparol minsitarstva spoljnih poslova Tanju Bilgic je precizirao da ministar Sinirlioglu nije upotrebio izraz "kopnena operacija".

U Turskoj će se u Antaliji 15. i 16. novembra biti održan godišnji samit šefova država i vlada G20

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja