Obamini agenti pohađaju kurs morala!

Pritegli ih

Obamini agenti pohađaju kurs morala!

Planeta -
Agentima koji putuju u inostranstvo zabranjeno da piju alkohol, da posećuju ozloglašene krajeve i da dovode strance u hotelske sobe

VAŠINGTON - Američka tajna služba pooštrila je uputstva za ponašanje agenata, u nastojanju da spreči ponavljanje skandala poput nedavnog s kolumbijskim prostitutkama.

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) javlja da će, prema tim pravilima, agentima koji putuju u inostranstvo biti zabranjeno da piju alkohol, da posećuju ozloglašene krajeve i da dovode strance u hotelske sobe.

Služba će organizovati kurseve o moralu za svoje zaposlene, sve u cilju da prevaziđe "epizodu Kartahena", navodi Bi-Bi-Si.

Dvanaest tajnih agenata i nekoliko vojnih oficira učestvovalo je u noći seksa i alkohola u kolumbijskom lučkom gradu uoči dolaska američkog predsednika Baraka Obame na regionalni samit početkom meseca. Svih 12 agenata, vinovnika skandala je u međuvremenu otpušteno ili se suočavaju sa disciplinskom kaznom.

Tajna služba je još saopštila da istražuje navode da su pripadnici drugog tima posećivali striptiz klubove i plaćali prostitutke u El Salvadoru, 2011. Još, međutim, nisu pronađeni relevantni dokazi da potkrepe te tvrdnje.Prema novim pravilima, agenti koji će ubuduće ići u inostranstvo, imaće obavezan brifing po dolasku u kome će im biti predočeno koje su im zone zabranjene.Zabranjeno im je i ispijanje alkohola 10 sati pred početak dužnosti, a u slobodno vreme naloženo da ako piju - piju "umereno".

Agentima je zabranjeno i da primaju strance u hotelske sobe, a iz tog pravila isključeni su posluga i zvaničnici saradnici.

"Dvanaest žigosanih" su inkriminisanu noć u Kartaheni započeli uz vodku, u striptiz baru u lučkom delu grada, a zatim se pojavili u hotelu sa pet zvezdica, "Karibi", u društvu Kolumbijki.

Sledećeg jutra, bes jedne od prostitutki koja se žalila da joj nije plaćeno "probudio" je hotel, a u sobama Amerikanaca u tom trenutku je bilo čak 20 žena. Tim agenata, koji su pripremali teren za posetu Obame, odmah je povučen s dužnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track