SAD oprezne pred godišnjicu ubistva Bin Ladena

SAD oprezne pred godišnjicu ubistva Bin Ladena

Planeta -
Pogrešno je reći da je Al Kaida na pragu poraza. Oni su pojačali svoje prisustvo u svetu, broj napada njihovih podgrupa je u porastu, a u nekim mestima, poput Jemena, oni su proširili teritoriju koju kontrolišu", izjavio je Set Džons

VAŠINGTON - U utorak 2. maja biće godišnjica ubistva Osame bin Ladena a američke vlasti strahuju da bi taj datum pristalice Al Kaide mogle da iskoriste kao povod za napade.

Ratovi u Iraku i Avganistanu koštale su SAD do sada 1.280 milijardi dolara i, što je još važnije, 6.300 izgubljenih života američkih vojnika. Ipak, ti ratovi primorali su Al Kaidu i njihove sledbenike da se pregrupišu.

"Pogrešno je reći da je Al Kaida na pragu poraza. Oni su pojačali svoje prisustvo u svetu, broj napada njihovih podgrupa je u porastu, a u nekim mestima, poput Jemena, oni su proširili teritoriju koju kontrolišu", izjavio je analitičar i savetnik američkih specijalnih snaga Set Džons. Iako je glavno jezgro Al Kaide skoncentrisano oko Bin Ladena uglavnom razbijeno, brojne lokalne podgrupe i ogranci te terorističke organizacije i dalje postoje. Njihovi članovi očajnički žele da dostignu i premaše Bin Ladenovo delo koje se odslikava u napadu na SAD od 11. septembra 2001. godine. Analitičari procenjuju da je uticaj Al Kaide danas najjači u Jemenu. Američke protivterorističke jedinice do sada su ubile polovinu od 20 glavnih lidera Al Kaide, među kojima je i Anvar la Avlaki koji je ubijen u septembru u Jemenu. Procenjuje se da je samo nekoliko originalnih utemeljivača Al Kaide danas još uvek živo, a većina novih imena na američkim listama najtraženijih relativno su nepoznata. Najpoznatiji od preostalih vođa Al Kaide je Ajman al Zavahri. On je do ubistva Bin Ladena važio za drugog čoveka po hijerarhiji u toj organizaciji. Veruje se da se Al Zavahri krije u planinskom području Pakistana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track