NA POMOLU TREĆI SVETSKI RAT Putin: Turci, ima da platite za pilote!

Preti žestok okršaj: Ruski predsednik pobesneo jer su Turci oborili njegov bombarder

NA POMOLU TREĆI SVETSKI RAT Putin: Turci, ima da platite za pilote!

Planeta -
Ruski mediji objavili da je Bilal Erdogan, naslednik Tajipa Erdogana, radio sa IS i od njih kupovao naftu iz Sirije. Šok Zbog toga su turski avioni gađali rusku letelicu, čija su meta bila upravo naftna polja džihadista

MOSKVA - Međunarodni incident potresao je juče svet kad su dva turska mlazna aviona „F-16“ iznad Sirije oborila ruski „suhoj-24“ tvrdeći da je zašao u njihovu teritoriju, što je izazvalo gnev šefa Rusije Vladimira Putina. On je na vanrednoj konferenciji za novinare naveo da će taj događaj sa sobom povući dramatične posledice.Ruski mediji su samo nekoliko sati posle rušenja letelice optužili Bilala Erdogana, sina turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, da je odgovoran za pad „suhoja“. Prema njihovim navodima, Bilal je jedan od glavnih saradnika ekstremista Islamske države (IS), jer od njih otkupljuje naftu na crnom tržištu.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

- Jedna od glavnih meta ruskih aviona bila su sirijska naftna polja u posedu ekstremista, od kojih je i Bilal Erdogan zarađivao milione. Kad su ona uništavana, uništavana je i ta saradnja - pišu mediji bliski Kremlju.Ruski TV kanal Lajf njuz zatim je objavio fotografije Bilala Erdogana kako pozira s poznatim teroristima IS.Sumnjive odnose članova porodice Erdogan s najopasnijim ekstremistima današnjice potvrdio je i Putin.- Napad na ruski avion „su-24“ je udarac u leđa koji su Rusiji naneli saučesnici terorista. To će imati ozbiljne posledice po rusko-turske odnose jer naša letelica ni na koji način nije ugrožavala Tursku. Ona se nalazila u operaciji protiv Islamske države i bila na udaljenosti od četiri kilometra od turske granice, na teritoriji Sirije - objasnio je Putin i istakao da je zaprepašćen što se Turska ponaša kao da je Rusija oborila sopstveni avion.- Velike količine nafte od pobunjenika u Siriji idu u Tursku - naglasio je on.

Inače, ruska letelica srušena je juče u ranim prepodnevnim satima, što je Turska ubrzo obelodanila i kao članica NATO obavestila Alijansu šta se dogodilo. Kad su stigle prve reakcije iz Kremlja, turski premijer Ahmet Davutoglu je istakao da je Turska imala pravo da odgovori na povredu svog vazdušnog prostora.- Svet bi trebalo da zna da će Turska uraditi šta god da bi garantovala bezbednost. Loviće i ptice u letu - naglasio je Davutoglu i podsetio da su oni navodno 10 puta u pet minuta upozorila ruski „su-24“ da napusti njenu vazdušnu teritoriju, ali da on to nije učinio.

To je potvrdio i turski predsednik Erdogan, ne komentarišući navode o svom sinu.- Ruski avion je povredio vazdušni prostor naše zemlje i nije se udaljio uprkos višestrukim upozorenjima - istakao je on kratko i naveo da je sazvao hitan sastanak Saveta NATO.

TUGA Nakon što su se katapultirali, dočekali su ih islamisti JEDAN PILOT UBIJEN, DRUGI NESTAORuski piloti koji su upravljali „suhojem-24“ oborenim iznad Sirije dospeli su u ruke pobunjenika ili džihadista na sirijskoj teritoriji nakon što su se katapultirali iz zapaljene letelice. Zasad se zna da je jedan ubijen, dok sudbina drugog nije obelodanjena.Na pilote je naoružana grupa otvorila vatru dok su se još spuštali padobranom, a do jednog su uspeli da dođu i snime ga. Reč je o Sergeju Rumančevu iz Čeljabinska, čije su telo islamisti fotografisali i objavili na društvenim mrežama. Prema nekim izvorima, njega su svirepo ubili pobunjenici koji se u Siriji bore protiv režima predsednika Bašara el Asada, a prema nekim navodima, njega su u letu izrešetali džihadisti IS.Ruski mediji potvrdili su juče Sergejevu smrt, a naveli da je drugi pilot, čiji identitet nije objavljen, još u životu, ali da je verovatno otet.

Tri moguće reakcije MoskveVOJNA ODMAZDA - Ova opcija skoro sigurno ne dolazi u obzir jer je Turska članica NATO i obaranje aviona kao odgovor izazvalo bi rizik od trećeg svetskog rata - objašnjava analitičar Ronald Olifant, koji izveštava iz Moskve.DIPLOMATija - Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov već je otkazao posetu Ankari, a drugi ruski poslanik je pozvao i na evakuaciju Rusa iz Turske. Takođe, Turska je pozvala ruskog atašea u Ankari, a Rusija turskog u Moskvi na razgovore.UDAR NA EKONOMIJU - Rusija bi mogla da ukine snabdevanje Turske prirodnim gasom koji Turci koriste preko zime, što bi predstavljalo jak udarac za tu zemlju. Ona, takođe, i u mnogim drugim sferama zavisi od ruske ekonomije.

CRNI DANI Evo šta bi mogla da bude kaznaVLADIMIR PUTIN ĆE RASPARČATI TURSKU!Kurir je juče iz diplomatskih izvora saznao da novonastali incident može da znači crne dane za Tursku jer je Rusija spremna za ozbiljnu odmazdu.- Kad je u pitanju spoljna reakcija, Rusija će delovati racionalno i najverovatnije neće padati u vatru. Ali crni dani za Tursku ipak dolaze. Rusija će je rasturiti gde god bude mogla. Turska je ranjiva na mnogo mesta, od odnosa sa Kurdima pa do snabdevanja ruskim gasom. Rusija prvo može da zavrne Turskoj gas i da onda Turci bukvalno umru od zime u roku od 15 dana, ali i da im obustavi rad u gotovo svim fabrikama. Turska je zapravo ujela ruku koja ju je hranila i zbog toga će platiti visoku cenu. Isto tako, Rusija može da naoruža Kurde, koji će onda otcepiti pola turske teritorije. Ovo je možda i kraj Erdogana - kaže izvor i dodaje:- Moguće je da incident sa obaranjem aviona ima veze i sa Erdoganovim sinom Bilalom. Međutim, iza njega onda veoma verovatno stoji sam Erdogan, ali je prosto neverovatno da bi na taj način doveo celu zemlju u problem - zaključuje naš izvor.

Amerikanci se ogradiliPENTAGON: OVO JE BIO SAMOSTALNI ČIN ANKAREObaranje ruskog aviona „SU-24“ od strane turske ratne avijacije predstavlja odluku i samostalni čin zvanične Ankare, a nikako delovanje koalicije kojoj pripadaju i SAD, saopštio je juče Pentagon nakon što je svetom odjeknula vest da je turska avijacija oborila rusku letelicu iznad Sirije. Kako su naveli zvaničnici Pentagona, sve zemlje imaju prava da kontrolišu i štite svoj vazdušni prostor.- Turska jeste član naše koalicije protiv IS, ali ova akcija koja je izvedena protiv Rusije je delo te države a nikako delo u ime koalicije - navedeno je iz Pentagona.

Novi udarac za RuseSRUŠILI I HELIKOPTER Samo nekoliko sati nakon što je turski avion oborio ruski bombarder na teritoriji Sirije je pobunjenička Slobodna vojska Sirije oborila ruski helikopter. Reč je o letelici koja je krenula u potragu za pilotima srušenog aviona. Prema nepotvrđenim informacijama, posada helikoptera je oteta.

NOVI STARS SAZNAJE: Dok se Seve udavala Milan Popović verio Slađu iz Parova

Dok mu se bivša draga udavala poznati biznismen Milan Popović poklonio bakarni prsten drugoj

Novi broj najtiražnijeg magazina STARS saznaje da je Milan Popović pokloni isti prsten novoj devojci koji je pokloni i Severini.

Ovim povodom Slađana Petrušić izjavila da nema nameru da ode od Milana kao Seve.

Ne propustite poklon magazin Stars svake srede u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track