(FOTO) OVAKO PARIŽANI PRKOSE DŽIHADISTIMA: Grad osvanuo u crtežima ljubavi i saosećanja
Foto: Ap 26 11 2015

Pariz nije poražen

(FOTO) OVAKO PARIŽANI PRKOSE DŽIHADISTIMA: Grad osvanuo u crtežima ljubavi i saosećanja

Planeta -
Dok se Pariz polako oporavlja od krvavih terorističkih napada od 13. novembra, ulični umetnici zaposedaju njegove ulice i bilborde, ostavljajući poruke kojima prkose neprijatelju.

Kako AP podseća, glavna meta terorista bili su mladi Parižani koji su petak veče provodili na koncertima, u restoranima, kafićima i na fudbalskoj utakmici.

Foto AP
Foto AP

Njih 130 je ubijeno, a više stotina ranjeno. Od tada iz celog sveta stižu poruke saučešća, a Parižani obilaze mesta napada ostavljajući cveće, sveće i poruke na pločniku i ogradama.

Foto Reuters
Foto Reuters

Od nedavno su im se pridružili i grafiti umetnici koji tokom noći ispisuju poruke i oslikavaju čitave zidove pod sloganom "Spray for Paris", svojevrsnim nastavkom onlajn pokreta "Pray for Paris" koji je osvanuo na društvenim mrežama neposredno po izvršenju atentata.

Foto AP
Foto AP

"Daj mi mržnju i pretvoriću je u ljubav", napisao je jedan od uličnih umetnika na jednim pariskim vratima uokvirenim francuskom trobojkom. "Zakopajte oružje", poručuje drugi, dok je treći na banderu okačio poster sa Marijanom, alegorijom francuske republike, iz čijeg oka teče plavo-belo-crvena suza.

Foto AP
Foto AP

Na desetine najrazličitijih verzija slogana poput "Volim Pariz" i "Pariz je i dalje na nogama", ukrašavaju grad u obliku grafita i postera, kao i brojne umetničke varijacije gradske devize "Fluctuat Nec Mergitur" (Ljulja se, ali se ne potapa). Poruka umetnika je jasna: "Pariz je možda pretrpeo jak udarac, ali nije poražen".

Foto AP
Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track