SAD: Tvrdnje da Turska kupuje naftu od ISIL-a su besmislene
Foto: Reuters

Oštri demanti

SAD: Tvrdnje da Turska kupuje naftu od ISIL-a su besmislene

Planeta -
Američka administracija je oštrim tonom odbacila ruske tvrdnje da Turska kupuje naftu od terorističke organizacije ISIL

VAŠINGTON - Portparol Stejt Departmenta Džulija Mason je izjavila da SAD odbacuju tvrdnje da Turska kupuje naftu od ISIL-a.

"Odbacujemo tvrdnju da turska Vlada sarađuje s ISIL-om kako bi ilegalno došla do nafte. Ne postoji nijedan dokaz koji bi opravdao ovakvu optužbu", rekla je Mason.

Dodala je kako Turska sarađuje sa međunarodnim partnerima kako bi pojačala sigurnost granice sa Sirijom, napominjući kako je jedan od ciljeva saradnje da se zaustave aktivnosti krijumčarenja koje provodi ISIL.

"Kao što smo bezbroj puta kazali, izražavamo zadovoljstvo što vidimo napore Rusije protiv ISIL-a u Siriji. Ali, nakon ovog događaja (obaranja ruskog aviona koji je narušio vazdušni prostor Turske), pojavio se znak pitanja u vezi s ruskim operacijama u regionu kao i tvrdnjama da je Rusija u Siriji kako bi ratovala protiv ISIL-a i drugih terorističkih grupa. Kao što je kazao predsednik Barak Obama, podržavamo pravo Turske na odbranu vazdušnog prostora i teritorija. Takođe, Obama je potcrtao značaj zajedničkih napora kako bi se osigralo smanjenje tenzija između Turske i Rusije i kako se ovakav nesrećan događaj više ne bi ponovio", rekla je portparol Stejt Departmenta.

Foto: AP
Foto: AP

Portparol međunarodne koalicije predvođene SAD-om pukovnik Stiv Voren je izjavio da su tvrdnje kako Turska kupuje naftu od ISIL-a "besmislene".

"Kategorično odbacujemo da Turska sarađuje s ISIL-om. To je besmisleno i stvarno smiešno. Ovakvu tvrdnju u potpunosti i jasno negiramo", kazao je Voren.

Podsjećamo, jedini ruski zvaničnici su, nakon obaranja ruskog vojnog aviona prilikom narušavanja turskog zračnog prostora, nastupili s tvrdnjama da Turska sarađuje s ISIL-om i da kupuje naftu od ove terorističke organizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track