ŽELE DA POMOGNU POROBLJENIM CIVILIMA: Crveni krst spreman za kontakt sa Islamskom državom
Foto: Reuters

ŽELE DA POMOGNU POROBLJENIM CIVILIMA: Crveni krst spreman za kontakt sa Islamskom državom

Planeta -
Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) potvrdio je da pokušava da stupi u kontakt sa Islamskom državom, kako bi doturio humanitarnu pomoć stanovništvu koje živi u oblastima pod kontrolom te ekstremističke organizacije

Generalni direktor MKCK Iv Dakor izjavio je za AP da Crveni krst, kao "radikalo neutralna" organizacija pokušava da uspostavi "odnos gde god se to može" sa ISIL.

U Siriji je to veoma teško postići jer su neke oblasti pod kontrolom ISIL "prilično nedostupne svakom humanitarcu", kaže Dakor i dodaje da Crveni krst treba da se iznad svega fokusira na Sirijce u zemlji, što znači stupanje u kontakt sa svim mogućim stranama u sukobu, uključujući teroriste.

"Pokušavamo da uspostavimo neke veze u Iraku, možda sa, kako bih nazvao, ljudima 'srednjeg nivoa' - ljudima koji podržavaju ISIL. Nastojimo da nađemo neka rešenja na pragmatičnoj osnovi", dodao je on.

Dakor kaže da bi Crvenom krstu reputacija nezavisne i nepristasne organizacije mogla pomoći da postigne svoj cilj i dopre do najugroženijih. Prema njegovim rečima, u Siriji je osam miliona interno raseljenih lica, uglavnom najsiromašnijih, koji nisu mogli da pobegnu.

"Mi smo samo humanitarna organizacija, ni manje, ni više", istakao je Dakor u Ženevi, na početku velikog skupa koji organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca organizuju svake četiri godine.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track