Uhapšeni islamisti u kućama skrivali arsenal naoružanja
Foto: Kurir

Akcija Monstrum

Uhapšeni islamisti u kućama skrivali arsenal naoružanja

Planeta -
Prilikom pretresa 26 objekata u selu Aračinovo i skopskim naseljima Šuto orizari, Čair i Čento, pronađen je arsenal naoružanja, mobilni telefoni, kartice, radio veze i deset hiljada evra

SKOPLJE - Privedeni u jutrašnjoj policijskoj akciji "Monstrum" u Makedoniji, 20 radikalnih islamista, koji se sumnjice za učešće u ubistvu petorice muškaraca kod Smiljkovskog jezera 12. aprila, nalaze se na saslušanju u nekoliko policijskih stanica u Skoplju.

Očekuje se da saslušanje traje tokom cele noći, jer policija ima 24 sata zakonskog vremena da drži osumnjičene u svojim prostorijama, a najranije u sredu ujutro privedeni bi trebalo da budu izvedeni pred istražnog sudiju u krivičnom sudu u Skoplju.

U iskazima pred policijom treba da odgovore na više pitanja među kojima i zašto je oružje pronađeno u njihovim domovima, prenose makedonski mediji.

Prema policijskim izvorima, prilikom pretresa 26 objekata u selu Aračinovo i skopskim naseljima Šuto orizari, Čair i Čento, pronađena je automatska puška, četiri pištolja, bomba, osam metaka za crnu strelu, šest metaka za tromblon, šest okvira za automatsku pušku, deset maskirnih uniformi, sedam taktičkih prsluka, tri fantomke i tri radio veze.

Pronađeno je jedno vozilo, oko desetak hiljada evra, mobilni telefoni i kartice za njih.

Makedonska ministarka unutrašnih poslova Gordana Jankulovska izjavila je ranije da se pretpostavlja da se među uhapšenima, od kojih su većina makedonski državljani, nalaze i počinioci tog zlodela, a neki od njih se terete za krivično delo terorizma.

Prema informacijama policije, pripadnici su radikalnih islamističkih grupa, a neki od njih bili su na bojištima u Avganistanu i Pakistanu protiv međunarodne koalicije koju vodi NATO.

Jutrošnja akcija makedonske policije, u kojoj je učestvovalo oko 800 pripadnika MUP-a, jedna je od najsloženijih operacija makedonskih snaga reda do sada.

Tokom pretresa u 26 objekata u selima i naseljima u Skoplju i okolini pronađena je velika količina oružja i u toku su veštačenja da bi se utvrdilo da li je neko od njih korišćeno direktno u petostrukom ubistvu.

Radikalni islamisti uhapšeni su na bazi materijalnih dokaza koji su sakupljeni.

Ona nije mogla da kaže da li je ova grupa koja stoji iza ubistva povezana sa nekom većom radikalnom islamističkom grupom u svetu.

Tela petorice Makedonaca pronašli su lokalni pecaroši 12. aprila uveče, kod jezera nedaleko od Skoplja.

Prvi rezultati policijske istrage i obdukcije, objavljeni nekoliko dana kasnije, pokazali su da je na žrtve pucano iz tri različite vrste oružja i iz tri različita ugla.

http://www.youtube.com/watch?v=pn4nQWLxPr8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja