Moskva: SAD nisu sprečile Tursku da obori naš avion
Foto: Anadolia

Incidenti na nebu

Moskva: SAD nisu sprečile Tursku da obori naš avion

Planeta -
MOSKVA - SAD, kao lider međunarodne koalicije protiv Islamske države, nisu sprečile Tursku da obori ruski avion, uprkos dogovoru o ponašanju nad sirijskim nebom, koji su potpisale Moskva i Vašington, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Uprkos činjenici da su ministri odbrane dve zemlje (SAD i Rusije) potpisali memorandum o bezbednosti letova vojne avijacije u sirijskom vazdušnom prostoru, Vašington - koji je preuzeo odgovornost za akcije cele koalicije koju predvodi - nisu obezbedili da se njihov saveznik Turska povinuje određenim odredbama tog dokumenta", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Prema tom sporazumu, potpisanom 20. oktobra, otvoreni su neprekidni komunikacioni kanali ruske i američke vojne komande da bi se sprečili incidenti nad sirijskim nebom. Rusko ministarstvo je istaklo da je iznenađeno "smešnim tvrdnjama" o međunarodnoj izolaciji Rusije, koje je izneo Vašington uoči najavljene posete američkog državnog sekretara Džona Kerija Moskvi, 15. decembra.

"Imajući u vidu činjenicu da američki državni sekretar dolazi u našu zemlju drugi put za sedam meseci, a kao i u maju, i ova poseta je organizovana na hitan zahtev američke strane, takav propagandni pristup je smešan", navodi se u saopštenju, prenela je Raša tudej.

Ministarstvo je naglasilo da je Rusija spremna za konstruktivnu saradnju sa Vašingtonom, ali da je to "moguće jedino na principima jednakosti i uzajamnog poštovanja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track