Najnovije vesti

DŽIHADISTI RATUJU DROGIRANI: Droga Islamske države pravi se u Turskoj i istočnoj Evropi
Foto: Profimedia

Stimulasani za zločine

DŽIHADISTI RATUJU DROGIRANI: Droga Islamske države pravi se u Turskoj i istočnoj Evropi

Planeta
Kaptagon, tableta na bazi amfetamina, koja ISIL-ovce vodi u ludačke zločine, kreirana je u bugarskim laboratorijima ali se ilegalno pravi u turskim i istočnoevropskim laboratorijama

Kad ih vidiš mrtve ili, još bolje, kad zarobljeni cvile i plaču, shvatiš da nisu nepobedivi. To je ona psihološka barijera koju naši borci svakodnevno probijaju i zato smo sve uspešniji, objasnio je kurdski ratnik nakon bitke za grad Al Havl u sirijskom Kurdistanu stojeći pokraj ubijenog borca ISIL-a.

 

Po svoj prilici postavljen tako da ispod starog kauča na kojem je ležao, ako se leš pomakne, detonira nekoliko kilograma eksploziva, mrtvi ISIL-ovac nije više izgledao opasno. Tim više što je na sebi imao desetak ulaznih rana od metaka.

 

"Normalan čovek bi pao nakon dva, tri pogotka. Ali ovi su toliko nadrogirani da moraš u njega izprazniti rafal pre nego što ga srušiš", kaže zgroženi Kurd.

 

O drogiranim ratnicima svedočio je i Mustafa iz Kobanija, koji tvrdi da su nakon "čišćenja" grada u džepovima terorista pronalazili opasne tablete.

 

A čitav slučaj je dobio drugu dimenziju kada je Libanu uhapšen saudijski princ Abdel Mohsen Bin Valid Bin Abdulaziz. U njegovu privatnom mlaznjaku otkriveno je čak dve tone tabletica kaptagona - kako se popularno zove sintetički spoj na bazi amfetamina. Kopajući dalje, priča o kaptagonu ili, kako ga neki zovu, “ISIL-ovoj drogi”, počela se otvarati kao Alibabina pećina.

 

Kaptagon - sintetička droga na bazi amfetamina u obliku koji se posljednjih godina koristi na Bliskom istoku, prema brojnim izvorima, “dizajnirana” je u jednoj laboratoriji NATO-a u Sofiji još 2011. godine, a među prvima su njene učinke koristili pobunjenici u Libiji prilikom svrgavanja pukovnika Gadafija.

 

Ali kaptagon je stvoren je kao lek još početkom 60-ih godina u SAD-u za lečenje ADHD-a - poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje.

 

Ipak od leka do otrova nije bio dalek put. Danas se milioni tih tabletica ilegalno proizvode u tajnim laboratorijima, uglavnom u istočnoj Evropi i Turskoj, a masovno se koriste upravo u ratu na Bliskom istoku.

 

Delovanje kaptagona je, zavisno od doze, kao izmišljeno za stvaranje “super ratnika” - nedostatak potrebe za snom, “beskrajna energija”, euforija i ubijanje bilo kakve empatije, radikalno podizanje tolerancije na bol... 
Svi ti efekti u kombinaciji sa verskim fanatizmom, mržnjom prema svima koji “nisu s nama”, oružjem u rukama i bezakonju - rezultiraju prizorima na kakve smo, nažalost, već gotovo oguglali: ritualna ubistva, odsecanje glava, ubijanje dece, žena, mučenja, razapinjanja...

 

Iscureo je podatak i da su tablete kaptagona pronađene u stanu jednog od pariskih terorista. Koliko ih je letos preneseno u rančevima na leđima izbeglica može se samo nagađati.

 

(Express.hr)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...