Obama: Ni Mišel nije znala da se sprema akcija protiv Bin Ladena

Obama: Ni Mišel nije znala da se sprema akcija protiv Bin Ladena

Planeta -
Čak i nagoveštaj da se nešto sprema, koji je mogao da dođe do novina, oterao bi Bin Ladena iz njegovog skrovišta, ocenio je predsednik SAD

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je odluka da se krene u akciju u kojoj je prošle godine ubijen vođa Al Kaide Osama Bin Ladeni bila samo njegova i da je on preuzeo ceo rizik na sebe ako akcija ne uspe.

Obama je u intervjuu koji će biti emitovan na televiziji En-Bi-Si (NBC) rekao da je za akciju, pre nego što je izvedena, znalo samo nekoliko ljudi i da mnogi iz njegovog najbližeg okruženja, uključujući suprugu Mišel, nisu znali šta se sprema.

"Čak i nagoveštaj da se nešto sprema, koji je mogao da dođe do novina, oterao bi Bin Ladena iz njegovog skrovišta", ocenio je predsednik SAD.

U tom trenutku nismo znali da li ispod kuće postoje podzemni tuneli, koji bi mu omogućili bekstvo, dodao je Obama.

On je ispričao da je veče pred akciju njegov ratni kabinet izneo različite stavove o napadu i da se nakon toga povukao u Belu kuću, gde je večerao sa porodicom.

"Nema sumnje da nisam predugo spavao te noći. Ostao sam do kasno budan, a rano sam se probudio. Sledećeg jutra sam rekao svojim podređenima da sam doneo odluku da se akcija izvede", prepričao je Obama poslednje trenutke pred napad.

Američki predsednik je kazao i da se pomolio pred početak akcije u kojoj je likvidiran Bin Laden.

Na današnji dan prošle godine, predsednik SAD Obama objavio je svetskoj javnosti da je najtraženiji terorista na svetu, vođa Al Kaide Osama bin Laden, ubijen u Pakistanu.

Likvidirali su ga, u zoru, američki specijalci - "mornaričke foke" - a celu akciju uživo je iz Bele kuće pratio vrh američke administracije, sa Obamom na čelu (na fotografiji).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja