EVROPA DOBIJA NOVU DRŽAVU: Korzikanci žele da se otcepe od Francuske
Foto: Ap 30 Dec 2015

Separatizam

EVROPA DOBIJA NOVU DRŽAVU: Korzikanci žele da se otcepe od Francuske

Planeta -
Sve više i više Korzikanaca zauzima stav da se ovo ostrvo mora izdvojiti od Francuske.

Nedavne ankete su pokazale da najmanje dve trećine Korzikanaca podržavaju ideju o održavanju referenduma o nezavisnosti Korzike, koju je Francuska aneksirala još 1768. godine, priča dopisnik RT Danijel Bušel.

Ironično, jedna trećina Francuza takođe poziva Korziku da napuste ovu zemlju, tvrdi Bušel, i dodaje da prema nekim procenama Korzika ima najviši nivo nasilja u Zapadnoj Evropi.

Zalaganje za nezavisnu državu na ovom mediteranskom ostrvu inicirao je Nacionalni oslobodilački front Korzike (NLFC), militantna grupa koju Pariz vidi kao terorističku organizaciju. Pretprošle godine NLFC je najavio definitivni prestanak svoje oružane borbe.

Korzikanski nacionalisti pobedili su na francuskim regionalnim izborima na ostrvu, u decembru prošle godine, još više povećavajući težnju ka nezavisnosti.Naime, Blok za Korziku dobio je više od 35 odsto glasova u drugom krugu glasanja, zbog čega su zauzeli 24 od 51 mesta u lokalnoj vlasti.

Glavni zahtevi bloka uključuju davanje korzikanskom jeziku status zvaničnog, poseban poreski režim za lokalno stanovništvo i amnestiju za političke zatvorenike.

Nacionalistički lider Žil Simeoni rekao je da "ako Korzikanci žele nezavisnost, niko neće da ih zaustavi."

Jedan od Korzikanaca rekao je RT da je ovaj "narod sistematski uništavan."Oko 5.000 ljudi godišnje, uglavnom Francuza, dolaze na Korziku da kupuje zemlju. Samo 23 odsto naših studenata studira naš jezik. Vlasti u zemlji i dalje "francifikuju" Korziku, a naša kultura ide u zaborav", rekao je on.

(sputniknews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track