Krvavi bombaški napadi u Dagestanu

Krvavi bombaški napadi u Dagestanu

Planeta -
Najmanje 12 osoba je poginulo i više od 100 ih je ranjeno u dvostrukom napadu iz automobila bombe koji su se dogodili noćas ispred policijske stanice u kavkaskoj republici Dagestanu

MOSKVA - Najmanje 12 osoba je poginulo i više od 100 ih je ranjeno u dvostrukom napadu iz automobila bombe koji su se dogodili noćas ispred policijske stanice u kavkaskoj republici Dagestanu, saopštila je policija.

"U napadu je poginulo 12 osoba dok ih je više od 100 povređeno" u snažnim eksplozijama koje su se dogodile noćas u predgrađu glavnog grada Mahačkale, navodi se u saopštenju policije i dodaje da je pokrenuta istraga o tim napadima.

Zvaničnik ministarstva za vanredne situacije čiju izjavu prenosi RIA Novosti, izjavio je da je u napadima poginulo 13 osoba i da ih je 109 ranjeno, među kojima njih 83 je hospitalizovano. Neki među njima su u teškom stanju, dodao je on.

Prema prvim informacijama policije, jedan automobil parkiran ispred policijske stanice eksplodirao je oko 22.00 po lokalnom vremenu. Nakon dolaska policije i zvaničnika lokalne kancelarije ministarstva za vanredne situacije na lice mesta, ekslodirao je još jedan automobil bomba. "Posle druge eksplozije poginulo je 12 ljudi, među kojima sedam policajaca, troje zaposlenih u ministarstvu i dva civila", navodi se u saopštenju policije.

Napadi na pripadnike policije gotovo su svakodnevna pojava u republikama Severnog Kavkaza, među kojima je Dagestan posebno ugrožen.

Posle prvog rata u Čečeniji izmedu ruskih snaga i boraca za nezavisnost između 1994. i 1996. godine, pobuna se postepeno islamizovala i sve vise prelazila granice Čecenije, da bi sredinom 2000. godine prerasla u aktivni oružani islamistički pokret na celom severnom Kavkazu, navodi agencija Frans pres. Dagestan je posebno pogođen tim talasom nasilja.

http://www.youtube.com/watch?v=L13nR1GlvMQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja