TERORISTI SE OGLASILI PREKO RADIJA: Ubili smo 63 vojnika u napadu na bazu u Somaliji
Foto: Reuters Jun 2015

Sukobi

TERORISTI SE OGLASILI PREKO RADIJA: Ubili smo 63 vojnika u napadu na bazu u Somaliji

Planeta
00:02h
Pripadnici džihadističke somalijske grupe Al Šabab, povezane s Al Kaidom, tvrde danas da su ubili najmanje 63 vojnika tokom napada na bazu mirovnih snaga Afričke unije na jugozapadu Somalije.

To je preko onlajn radija te grupe poručio portoparol vojnih operacija Al Šababa šeik Abdiasis Abu Musab, prenosi AP. Međutim, kenijska vojska saopštila je da nije poznato da li ima žrtava, kao i da su pobunjenici napali somalijske vojnike u bazi Afričke unije, kojom upravlja kenijski kontigent.

Oni, takođe, navode da su Kenijci pomagali Somalijcima da uzvrate napad i ističu da su borbe još u toku. Pripadnici Al Šababa ušli su u bazu mirovnih snaga Afričke unije u Somaliji nakon što su izveli samoubilački napad automobilom bombom na kapije te baze, naveli su džihadisti i somalijska vojska.

Somalijski vojni zvaničnik Ahmed Hasan je, takođe, rekao da su u bazi i dalje u toku sukobi između džihadista i vojnika Afričke unije, a da još nije poznato da li ima žrtava. On je dodao da je nekoliko desetina pripadnika Al Šababa izvelo "složen" napad na bazu u Sel Kadou, na jugu zemlje, udaljenom oko 550 kilometara zapadno od Mogadišua, nedaleko od kenijske granice, prenosi AP.

S druge strane, Al Šabab tvrdi da je ubijeno nekoliko desetina mirovnjaka Afričke unije, prenosi Raša Tudej. "Naši borci su ušli i nakon teške razmene vatre, preuzeli smo bazu", rekao je portoparol vojnih operacija Al Šababa šeik Abdiasis Abu Musab za Rojters.

On je dodao da su vojnici Afričke unije pobegli iz baze. Međutim, somalijski vojni zvaničnik tvrdi da se borbe u bazi nastavljaju dok stanovnici ističu da se čula naizmenična pucnjava.

"Automobil-bomba je eksplodirao kod kapije baze i njihovi borci su ušli. Jaka pucnjava je u toku u bazi", rekao je vojni zvaničnik, koji se nalazi oko 100 kilometara od baze u Sel Kadou, major Husein Abdul za Rojters.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track