STRATEGIJA MIGRACIJE IZBEGLICA I BEZBEDNOST IZRAELA: Evo zašto su uništeni Sirija i Irak!
Foto: Reuters

Akteri različiti, zajednički cilj

STRATEGIJA MIGRACIJE IZBEGLICA I BEZBEDNOST IZRAELA: Evo zašto su uništeni Sirija i Irak!

Planeta -
Destabilizacija Levanta, koja je izazvala masovno raseljavanje stanovništva i njihov put po Evropi je rezultat duge strategije za eliminisanje stabilnih, sekularnih režima u regionu

Sirija i Iran se smatraju osnovnim ciljevima pro-izraelskih stratega u Vašingtonu, a dok su kao deo te strategije srušeni drugi nepodobni režimi, ove dve države još uvek opstaju.

Strategija destabilizacije Bliskog Istoka prati preporuke izraelsko-američke organizacije Institut za napredne strateške i političke studije, osnovane 1984. godine. Ova organizacija, koja sada više ne postoji, je smatrala da su SAD i Izrael šampioni "zapadne civilizacije", ali je takođe imala ideje u vezi postepenog približavanja Zapada i islama.

Institut za napredne strateške i političke studije, koji je sada prestao sa radom, 1996. je izdao je ključni dokument pod nazivom "Preokret - nova strategija za osiguravanje kraljevstva". Taj program je napisala grupa američkih autora na čelu sa bivšim američkim ministrom odbrane Ričardom Perlom za tadašnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, i u njemu se predlaže "novi pristup" rešavanju problema bezbednosti Izraela.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ovaj dokument se smatra neokonzervativnim "manifestom" za odnose SAD i Izraela, a u svetlu današnjih događaja, najvažnije je to što "novi pristup" predviđa da je najpre potrebna eliminacija Sirije i Irana, kao najvećih neprijatelja Izraela, i eliminacija Sadama Huseina iz Iraka da bi se oslabio položaj Palestinaca.

Predložena strategija za destabilizaciju Sirije je podsticanje verskog i plemenskog frakcionaštva. "Što je najvažnije Izrael ima interes da diplomatski, vojno i operativno podržava Tursku, Jordan u njihovim akcijama protiv Sirije, kao i da obezbedi saveze sa arapskim plemenima koji su neprijateljski nastrojeni prema sirijskoj vladajućoj eliti", piše u ovom dokumentu.

Stoga su SAD i Izrael podržali džihadiste pod izgovorom borbe protiv ekstremističkih muslimanskih režima, koji su međutim najmanje teokratski režimi.

Dokument pod nazivom "Libija: Strateška kapija za Islamsku državu, objašnjava propagandu i regrutaciju ISIS u Libiji, koja poziva militante da se u Evropu sele iz Libije, Iraka, Sirije, jer je tamo zbog velike i razuđene obale lako ući. Ali, islamizacija nije ključni problem za Evropu, već spajanje otuđene muslimanske omladine sa velikom fluidnom masom evropske omladine, koja se hrani MTV - koka kola-hip hop kulturom, koji svi zajedno treba da budu stočna hrana globalizma.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Da li postoji ogromna zavera cionista, neokonzervativaca, plutokrata, liberala i američkih stratega? Možda, ali ne nužno. Kao i u mnogo puta dosada, i među oštrim rivalima privremeno može doći do slaganja ciljeva. Sve ove grupe vide afro-levantinske migrante kao sredstvo za ugrožavanje stabilnosti naroda i kultura u nastojanju za ponovno preuređenje sveta po svojoj zamisli, kakva god ona bila.

Izrael i SAD su koristili džihadizam za svoje potrebe. Geopolitički, SAD su koristile džihadizam, sa početkom u Avganistanu da bi se uklonio SSSR, a onda u Jugoslaviji, Libiji i Siriji. Rusija je izvrgnuta ruglu, jer je jedina država koja se bori protiv džihadizma i podržava Asada, bez čega bi Sirija pala u ono što su američki vojni stratezi nazvali "stalni sukob", koji takođe služi Izraelu. SAD će nastaviti da insistiraju na širenju džihadizma da bi destabilizovali glavnu prepreku, kao ranije u Čečeniji, a sada su se neki džihadisti pridružili vojnima snagama Ukrajine.

(Foreign Policy Journal) priredio M. Đorđević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track