POGREŠNO SE KLANJALI: Posle 60 godina shvatili da im džamija nije pravilno okrenuta
Foto: Anadolija

Ispravili grešku

POGREŠNO SE KLANJALI: Posle 60 godina shvatili da im džamija nije pravilno okrenuta

Planeta -
Posle šest decenija vernici su shvatili da njihova džamija nije pravilno okrenuta prema Kibli u Meki i promenili su pravac okretanja pri klanjanju namaza.

Džamija Kakac u turskom gradu Kutahji izgrađena je 1956. godine zahvaljujući dobrotvorima, a vernici su proteklih dana obavestili imama džamije da sumnjaju u pravilan položaj džamije.

Muslimani širom sveta se pri klanjanju namaza okreću prema kibli, odnosno prema Meki, pa su i sve džamije okrenute u tom smeru. Muftija Jusuf Gul je naložio da se utvrdi da li su sumnje vernika osnovane i ispostavilo se da smer u kojem je džamija okrenuta odstupa za 69 stepeni od pravca kible.

"Utvrdili smo veliko odstupanje, ali vernicima sam jasno kazao da se to na neki način mora popraviti, ali da ne brinu da li su njihove dosadašnje molitve bile upitne, jer takva vrsta greške ne kvari namaz. Rušenje džamije ili njenih zidova bi u ovom trenutku izazvalo druge probleme, pa smo odlučili da u džamiji iscrtamo nove linije za respored vernika u namazu i problem smo za sada tako rešili“, kazao je muftija Gul.

Imam džamije Mehmet Izbudak je kazao da su mnogi vernici sada iznenađeni kada vide da se u namazu ne okreće u smeru u kojem je džamija prvobitno izgrađena, ali svi razumeju da je tako ispravno.

"Tokom namaza se sada okrećemo prema kibli i tako ćemo i nastaviti. U narednim danima ćemo i imamsku poziciju minber premestiti na mesto na kojem bi trebalo da bude", kazao je Izbudak.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track