(VIDEO) SZO UPOZORAVA NA NOVU STRAŠNU BOLEST U AMERICI: Virus zika napada bebe i uništava im mozak!
Foto: AP

Ceo kontinent zahvaćen

(VIDEO) SZO UPOZORAVA NA NOVU STRAŠNU BOLEST U AMERICI: Virus zika napada bebe i uništava im mozak!

Planeta -
Virus "zika" nezaustavljivo se širi po obe Amerike, osim po Kanadi i Čileu, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija i dodala da žene koje nameravaju da putuju u oblasti zahvaćene tim virusom moraju da prođu zdravstvenu kontrolu i kad odlaze i kad se vraćaju.

Reč je o virusu koji prenose komarci i koji se brzo širi. Tako se u Brazilu 2.700 slučajeva oštećenja mozga kod novorođenčadi pripisuje ziki. Pošto je stopa oboljenja munjevito porasla sa 147 slučajeva u 2014. na 2.400 slučajeva u 2015, brazilske vlasti proglasile su vanredno stanje u šest oblasti.

Ovako izgleda virus zika (Foto: AP)

Virus zika prenosi se putem krvi, ali njegovo prisustvo otkriveno je i u ljudskoj spermi, navodi SZO. Stručnjaci sumnjaju i da se prenosi s majke na dete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja, ali ta mogućnost, kao i mogućnost da se bolest prenosi seksualnim putem, još treba da bude ispitana.

Zasad nema leka protiv ovog virusa. Prvi simptomi su groznica, osip i svrab, bol i konjuktivitis. Većina obolelih je kratko bolovala, oko nedelju dana, međutim posledica može da bude i smrt.

Stručnjaci kažu da virus izaziva oštećenja mozga kod fetusa, koja po rođenju rezultiraju mikrocefalijom, neurološkom bolešću zbog koje lobanja prerano srasta, zbog čega je glavica nenormalno mala, pa mozak nema mesta da se razvije.

(Raša tudej)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja